NA VLADI I U SABORU

Banožić: ‘Uskoro ćemo raspraviti o daljnjoj aktivnosti Hrvatske vojske u ukrajinskoj krizi‘

Članice NATO-a i EU-a jedinstvene su u stavu da ukrajinskom narodu treba dati podršku, ali i poštivati njihovu odluku o političkom smjeru, rekao je Banožić

Mario Banožić

 Goran Mehkek/Cropix

NATO članice su razvile daljnje planove o raspoređivanju vojske u kontekstu krize na istoku Ukrajine, a uloga hrvatske vojske u tome će uskoro biti na tijelima vlade, rekao je u petak ministar obrane Mario Banožić.

Banožić je stigao na Muenchensku sigurnosnu konferenciju iz Bruxellesa gdje je sudjelovao na sastanku ministara obrane NATO članica gdje se donio plan „gdje i na koji način će se upućivati i raspoređivati vojske”.

„Uloga hrvatske vojske će se očitovati uskoro, kroz daljnje aktivnosti koje smo započeli odmah nakon jučerašnjeg sastanka, te će uskoro biti na tijelima vlade” i u Saboru, rekao je ministar.

On je rekao da NATO ima „dvotračni” pristup prema krizi između Zapada i Rusije – s jedne strane se jača otpornost saveza kroz jačanje obrane na nacionalnim razinama, a s druge se vodi dijalog na svim razinama diplomacije.

Banožić ističe da su članice „jedinstvenog stava” po tom pitanju te da je siguran da će „to dovesti do pojačanog dijaloga” s Moskvom i deeskalacije krize na istoku kontinenta.

Komentirajući raniju izjavu predsjednika Zorana Milanovića da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu, ministar je rekao da svaka zemlja ima suverenitet i slobodu odlučivanja o svom političkom putu.

Članice NATO-a i EU-a jedinstvene su i u stavu da ukrajinskom narodu treba dati podršku, ali i poštivati njihovu odluku o političkom smjeru, rekao je Banožić.

Ministar obrane je rekao da „ne želi više odgovarati” na uvrede hrvatskog predsjednika te da će o njemu govoriti rezultati njegovog rada, navodeći pritom nabavku borbenih oklopnih vozila Bradley, višenamjenskih borbenih aviona Rafale, unaprjeđenje borbenog pješaštva i promjena u sustavu obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:09