NOVA EPIZODA SUKOBA

Banožić zabranio Milanoviću uporabu resursa HV-a bez njegova potpisa! Pantovčak: Krši Ustav

Iz MORH-a traže i da sve troškove korištenja helikoptera, auta i drugih resursa snosi sam Pantovčak

Zoran Milanović i Mario Banožić

 Cropix

Ministar obrane Mario Banožić 4. studenog donio je odluku kojom izričito zabranjuje da Oružane snage pružaju potporu Uredu predsjednika za protokolarne i druge aktivnosti bez njegove odluke, potvrđeno je Jutarnjem listu u Ministarstvu obrane.

To praktički znači da bez ministrovog odobrenja Ured predsjednika više ne može koristiti automobile Ministarstva obrane, vojni helikopter za predsjednikova putovanja pa čak ni vojnike za potrebe protokolarnih aktivnosti bez ministrove odluke. Nadalje, u odluci se navodi da će korištenje svih vojnih sredstava od sada plaćati Ured predsjednika. Ova odluka dodatno zaoštrava odnose na razini vrhovni zapovjednik-ministar obrane, a informacija o donošenju te odluke u javnost je puštena samo nekoliko sati prije održavanja sjednice Vijeća za obranu.

U Ministarstvu obrane tvrde kako neće biti nikakvih problema oko odobravanja materijalnih sredstava za potrebe Ureda predsjednika.

- Ukoliko je zahtjev u skladu sa zakonom on će biti odobren, tvrde naši sugovornici.

No, prema njihovim riječima, Ministarstvo obrane više ne može financijski odgovarati za provedbu proračuna kad nemaju nadzor nad trošenjem sredstava. - MORH plaća svako korištenje helikoptera, automobila ili ljudstva za potrebe Ureda predsjednika, a nemamo nikakav nadzor ni informacije nad time. To je postalo neizdrživo. Ovog ljeta Ured predsjednika je helikopter koristio više od dvadeset puta i ministarstvo je sve to platilo. Znate li vi koliko košta sat leta helikopterom ili angažiranje broda za predsjednikova putovanja? A mi ne znamo ni gdje on ide niti koliko će se sredstva koristiti, a na kraju moramo platiti, kažu nam sugovornici.

Do sada je praksa bila da načelnik Glavnog stožera na zahtjev Ureda predsjednika napiše zapovijed o angažmanu helikoptera i o tome se obavijesti ili ne obavijesti Kabinet ministra obrane.

Ova najnovija odluka u skladu je s najavama da će na sjednici Vijeća za obranu ministar obrane i premijer od predsjednika tražiti da bude štedljiv pri korištenju vojnih materijalnih sredstava i fiskalno odgovoran, o čemu je Jutarnji već pisao.

Banožić je najnoviju odluku donio dan nakon što je Milanović održao svečanu dodjelu činova kadetima Oružanih snaga koju je izmjestio s Vojnog učilišta na Pantovčak i na nju nije pozvao ministra i šest dana nakon što mu je zabranio govoriti na svečanom polaganju prisege nove generacije vojnih ročnika u Požegi.

Očekivano, u Uredu predsjednika su žestoko reagirali na ovu Banožićevu odluku i ponovno ga prozvali za zloupotrebu ovlasti.

- Odluka je nezakonita i neustavna, još jedan dokaz kako ministar obrane bezočno zloupotrebljava svoje ovlasti i ovoga puta svojevoljno čak pokušava ograničiti ustavne ovlasti Predsjednika Republike i onemogućiti uredno funkcioniranje Ureda PRH, službena je reakcija Ureda predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:25