MODERNIZACIJA VOJSKE

Banožićev rekordan šoping: Evo na što će MORH potrošiti čak 1,3 milijardi eura!

Riječ je o najvećem ulaganju u Hrvatsku vojsku nakon rata u tako kratkom razdoblju. Ove godine najveći trošak bit će za avione

Avion Rafale, rakete Spike LR, oklopno vozilo Bradley, ophodni brod Vanguard

 Profimedia/afp/

Hrvatska je u protekle dvije godine za nabavu naoružanja, vojne opreme te izgradnju vojne infrastrukture sklopila ugovore u vrijednosti od 1,3 milijarde eura, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva obrane te prikupio iz javno dostupnih izvora.

Veliki zaokret

To je nakon rata najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u tako kratkom razdoblju. U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bradley, protuzračni sustav kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, veća količina protuoklopnih raketa Spike, brodice za HRM, a realizira se i veći broj infrastrukturnih projekata.

Realizacijom svih ovih projekata opremanja toliko osporavani Mario Banožić ulazi u kategoriju najuspješnijih ministara obrane. Riječ je o velikom zaokretu koji je jedna Vlada napravila u odnosu prema opremanju Hrvatske vojske.

Američka donacija

Na Ministarstvo obrane i vojsku do prije nekoliko godina gledalo se prije svega kao na nepotrebni trošak, a njihovi su budžeti prilikom rebalansa proračuna korišteni da bi se sredstva iz njih uzimala i dijelila drugim ministarstvima. U takvom se ozračju Glavni stožer u pravilu bavio pitanjima koliko nešto košta, a ne što im je potrebno.

Prije koju godinu u Vladi se situacija potpuno promijenila, a premijer je vojnicima poručio da je na njima da kažu što im je potrebno i da se ne zamaraju troškovima.

S takvim stavom napokon je počelo i strateško opremanje Hrvatske vojske.

Naravno, najveći dio navedenih sredstava izdvojen je za nabavu 12 borbenih aviona Rafale sa simulatorom i naoružanjem.

Za to je izdvojeno 990 milijuna eura. Tom iznosu treba dodati troškove obuke pilota, PDV-a, troškove interoperabilnosti s NATO-om, troškove gradnje hangara itd. U sklopu paketa naoružanja kupljene su rakete zrak-zrak MICA RF i MICA IR dometa 30 do 50 kilometara, i to najnovije verzije.

U medijima je objavljena informacija da je u paketu naoružanja hrvatskog Rafalea i krstareća raketa dometa oko 500 kilometara, koja nikad nije demantirana. Početkom ove godine ugovoren je drugi najveći projekt - nabava oklopnih borbenih vozila Bradley M2A2 DOS. Ugovoreno je ukupno 89 vozila, od čega će 62 biti modernizirana i opremljena za Kopnenu vojsku.

Pet vozila namijenjeno je obuci, a 17 je predviđeno za rezervne dijelove. Modernizacija vozila odvijat će se u Slavonskom Brodu.

Ukupna vrijednost projekta je oko 184 milijuna eura, od čega Hrvatska plaća oko 136 milijuna eura, a preostali iznos donira SAD. Amerikanci usto doniraju 10-ak milijuna eura za modernizaciju vozila. Ona su naoružana topom kalibra 25 mm i strojnicom kalibra 7,62 mm. U paketu je i veći broj protuoklopnih raketa TOW.

Ugovor s Francuskom

Ove jeseni nezamijećeno je prošla vijest da je Vlada odobrila kupnju vojne terenske bolnice Role 2B kao potpore razmjestivoj pješačkoj brigadi Kopnene vojske, ali i kao pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama.

Riječ je o iznimno važnom projektu o kojem se u vojsci govori već skoro deset godina i sada je napokon realiziran u suradnji sa SAD-om. Ukupna vrijednost ugovora je veća od 5,5 milijuna eura, od čega MORH plaća oko 4 milijuna.

O nepostojanju protuzračne obrane govori se barem 15 godina, a ništa se nije činilo. Sada je s Francuskom kao strateškim partnerom ugovorena kupnja protuzračnog sustava kratkog dometa Mistral 3 u vrijednosti od 71 milijun eura, s time da nam ta zemlja donira jedan broj lansera za obranu baze Pleso, gdje će biti smješteni avioni Rafale.

U proteklih malo više od dvije i pol godine kupljeni su i protuoklopne rakete Spike za vozila Patria u vrijednosti od 1,6 milijuna eura, razne vrste streljiva za oko 2,7 milijuna eura, snajperske puške u vrijednosti oko 200.000 eura te VHS puške i HS pištolji za oko 900.000 eura. Napravljena je i revizija tenkova u vrijednosti od 900.000 eura.

Prema najavama MORH-a, do kraja godine ugovorit će se nabava radiouređaja Takrad domaće tvrtke RIZ u iznosu od pola milijuna eura. Realizirat će se i nabava šest brzih brodica za patroliranje u vrijednosti malo većoj od milijun eura. Od tih šest, Sjedinjene Američke Države trebale bi donirati tri brodice.

Za gradnju infrastrukture u navedenom razdoblju utrošeno je oko 19 milijuna eura. U to su, među ostalim, uključeni i gradnja dvaju hangara za smještaj helikoptera Black Hawk, opremanje hotela i gradnja kongresnog centra na Vojnom učilištu te obnova vojarni u Petrinji i Varaždinu.

Dvije korvete, vozila Patria, protuzračna obrana i Black Hawk

U MORH-u tvrde da proces ulaganja u opremanje HV-a ne staje. Tako bi iduće godine trebala biti realizirana kupnja nove puškostrojnice za što bi se izdvojilo oko 10 milijuna eura.

Prema prijašnjim najavama, kupilo bi se 685 puškostrojnica kalibra 5,56 mm x 45 mm i 11 kalibra 7,62 x 51 mm, koje zajednički proizvode belgijski FN Herstal i karlovački HS Produkt. Za granate za Panzer haubice izdvojilo bi se oko 5,6 milijuna eura, a za održavanje tenkova M-84 i njihovu generalnu reviziju oko 17 milijuna eura. Za dodatne količine snajperskih pušaka izdvojilo bi se oko 500 tisuća eura, a za remont mina kalibra 120 mm nešto manje od milijun eura.

Sljedeće bi godine trebala biti jasnija i situacija oko realizacije projekta nabave dva izvanobalna ophodna broda Vanguard o čemu se intenzivno pregovara s Norveškom. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o poslu vrijednom između 300 i 400 milijuna eura. Uz to, trebala bi biti i jasnija situacija oko nabave dodatne količine helikoptera Black Hawk. Ministar Mario Banožić nedavno je najavio nabavu još osam novih američkih helikoptera koja se treba realizirati do 2026. godine.

Već nekoliko godina najavljuje se i nabava dodatnih 20-ak vozila Patria sa stanicama kalibra 30 mm, što bi moglo doći na red sljedeće godine. Uz sve to, iduće godine mogao bi biti definiran i protuzračni sustav srednjeg dometa. Prema neslužbenim informacijama, već neko vrijeme traju razgovori s Francuskom o kupnji sustava VL MICA. Riječ je o kopnenom protuzračnom sustavu srednjeg dometa, koji koristi raketu "ispali i zaboravi" dometa između 20 i 30 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 13:41