NOVI MOMENT

Banožićeva odvjetnica povukla zahtjev za povratak u Sabor, Vlada mu odobrila povlasticu ‘6 plus 6‘

Odvjetnica bivšeg ministra povukla je zahtjev za aktivaciju njegova saborskog mandata

Mario Banožić

 Robert Fajt/Cropix

Odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića u ponedjeljak je povukla zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegova zastupničkog mandata zbog osobnih razloga koji je, temeljem punomoći, podnijela u petak, doznaje se u Hrvatskom saboru.

"Ne bih to komentirao“, kratko je odgovorio Hini Robert Jankovics, predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je o tom zahtjevu trebalo raspravljati i odlučivati na sjednici u utorak.

No sjednica je otkazana, objavljeno je u ponedjeljak poslijepodne na službenoj stranici Hrvatskog sabora.

Samo nekoliko sati prije toga, Jankovics je rekao kako će MIP-u predložiti da prihvati zahtjev Banožićeve odvjetnice.

U dobroj vjeri ću tako postupiti, pa ćemo vidjeti kako će glasovati preostalih osam članova Povjerenstva, rekao je Jankovics, koji prije najavljene sjednice MIP-a nije želio iznositi nikakve pojedinosti.

Ipak, neslužbeno se doznalo da su stručne službe MIP-a pregledale svu dokumentaciju vezanu za bivšeg ministra obrane i zaključile da je sva predana dokumentacija u biti zakonita.

Osim toga, dobro upućeni izvori istaknuli su kako su od petka ujutro, kad je temeljem punomoći MIP-u podnijet zahtjev za aktivacijom Banožićeva mandata, prošla tri dana u kojima se nitko iz obitelji Banožić nije usprotivio toj punomoći, pa nema prostora sumnjati da to je volja bivšeg ministra.

24sata javlja kako je Vlada danas odobrila da se bivšem ministru obrane Mariju Banožiću isplaćuje naknada 6+6 što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću te još šest mjeseci pola te plaće, potvrđeno je tom mediju iz Banskih dvora. Time je udovoljeno zahtjevu njegove odvjetnice Ksenije Vržine koja je takav zahtjev poslala u Banske dvore. Podsjetimo, bivši ministar obrane Mario Banožić na toj dužnosti primao je neto 2740 eura plaće.

U ponedjeljak poslijepodne objavljeno je kako se poboljšalo zdravstveno stanje bivšeg ministra obrane koji je teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koju je skrivio i u kojoj je jedna osoba poginula, a nakon koje je ministar razriješen.

Banožićevo zdravstveno stanje je u daljem poboljšanju te je premješten s Jedinice intenzivnog liječenja na Kliniku za neurokirurgiju, doznaje se u ponedjeljak u Ravnateljstvu ovoga KBC-a.

image

Ksenija Vržina

Bruno Konjevic/CROPIX

Podsjetimo, odvjetnica bivšeg ministra obrane Marija Banožića Ksenija Vržina podnijela je prošlog tjedna zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegova saborskog mandata te korištenje opcije 6+6, koja Banožiću omogućava da koristi šest plaća i 50 posto plaće drugih 6 mjeseci.

"Podnijela sam zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje. Podnijela sam i zahtjev Vladi za 6+6 opciju da koristi pravo šest plaća i 50 posto plaće drugih šest mjeseci", kazala je Vržina za RTL Danas u četvrtak.

Dodala je da je tu odluku donijela kao njegova odvjetnica koja "ima njegove punomoći", odnosno da ju nije angažirala Vlada.

"Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime", pojasnila je.

Bivši ministar Banožić završio je u KBC-u Osijek s teškim ozlijedama nakon što je u subotu u prometnoj nesreći svojim automobilom udario u drugo vozilo čiji je vozač Goran Šarić preminuo na mjestu.

Vržina je kazala da je Banožić i dalje u bolnici te je nepokretan, te dodala da ne zna hoće li se vratiti u politiku.

"Ne znam hoće li se vratiti u politiku ili ne, ali sam mu htjela ostaviti prostor da donese odluku najbolju za njega", ističe.

Vržina je poručila da je ovo "velika tragedija za obitelj poginulog Šarića, ali i obitelj Banožić koja izražava sućut obitelji preminulog".

Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je da je Banožić nakon prometne nesreće imao nula promila alkohola u krvi, no u medijima se pojavila preslika analize koja to opovrgava.

Vržina je kazala da mediji ugrožavaju istragu.

"Sve je u fazi izvida koji su tajni i nije mi jasno otkud informacije u medijima, trguje se s potencijalnim dokazima, ugrožava se cijela istraga i vrlo mi je teško govoriti o svim tim činjenicama. Ne znam otkud te informacije te dok nemam uvid u spis ne mogu govoriti o dokazima koji kolaju po medijima", izjavila je.

"Poginula je jedna osoba, a da bih govorila o obrani, moram dobiti uvid u spis ako je on okrivljenik u nesreći. Mediji su ga osudili, a on nije ni osumnjičen. Postoji pretpostavaka nedužnosti. Sad on nema nikakva prava, sve mu je oduzeto, njegova prava kao okrivljenika narušena su i ovo je presedan", kazala je.

Dodala je da smatra da Banožić neće biti priveden jer s obzirom na loše zdravstveno stanje ne može utjecati na svjedoke.

"On ima prijelome, nepokretan je, nije vjerojatno ni pod punom svijesti. Ne vidim kako bi mogao utjecati na tijek eventualne istrage i potencijalne svjedoke", rekla je odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 03:21