SRETNI RADNICI

BARANJCI PRIJE ŠVEĐANA Mi smo prvi uveli šestosatno radno vrijeme i evo što smo dobili

Knin, 280313.U kninsku podrucnicu samoborskog Diva, vlasnika Tomislava Debeljaka prebaceno je tridesetak radnika splitskog Brodosplita koji je takodjer kupio Debeljak. Poslovodja skveranima u Kninskom Divu je Ilija Zivaljic.Na fotografiji: Ilija Zivaljic u pogonu DIV-a.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Samo sretan radnik je dobar radnik - tim geslom vodila se lokalna vlast u švedskom gradu Göteborgu, koja je predstavila zanimljiv prijedlog - šestosatni radni da n kako bi smanjili stopu bolovanja, pospješili radnu učinkovitost i, konačno, radnike učinili sretnijima, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o ideji u koju bi se uključili i predstavnici vlasti u Göteborgu: jedan njihov odjel radit će šest sati, drugi sedam, a na kraju će usporediti je li skraćeno radno vrijeme povećalo učinkovitost na radnome mjestu. Tamošnja tvornica auta već je uvela šestosatni radni dan, a prvi rezultati su obećavajući.

E sad, lako je Šveđanima kada im takve ideje prolaze, no hrvatske prilike posve su suprotne. Kao što je poznato, prema novom Zakonu o radu hrvatski radnik morat će po potrebi raditi i do 60 sati tjedno. Dosadašnji puni radni tjedan iznosio je 40 radnih sati, plus osam sati prekovremenog rada. Broj dozvoljenih prekovremenih sati novim zakonom se povećava na 56, a moguće i do 60, ako je tako propisano kolektivnim ugovorom.

- Dugotrajni rad štetan je za zdravlje radnika, a oduzima im i pravo na život. Kako bi oni trebali organizirati obiteljske obveze i svoj privatni život, ako u svakom trenutku moraju biti dostupni poslodavcu?! Svrha življenja pretvara se u to da vam poslodavac kaže kada i kako trebate raditi - komentirao je zakonski prijedlog sindikalist Krešimir Sever.

Kada je riječ o hrvatskim iskustvima sa šestosatnim radnim vremenom, podsjetit ćemo na model Baranjskog vodovoda. Tadašnji direktor Damir Paulić objasnio je kako je osnovni cilj povećanje učinkovitosti, jer zaposlenicima ostavlja vremena za privatne poslove i da budu na usluzi cijeli dan korisnicima. Paulić je pak poslije smijenjen iz drugih razloga, a model je ukinut.

Stručnjak za psihologiju rada docent dr. sc. Zvonimir Galić, s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, drži kako nam šestosatno radno vrijeme trenutačno djeluje kao krajnja egzotika, zagovarajući osmosatno radno vrijeme jer će alternative koje se nude biti poražavajuće za dobrobit i sreću zaposlenika, piše Slobodna Dalmacija.

- Model osmosatnog radnog vremena dobar je za uravnoteženje radnog i privatnog života, te jako podržavam sindikate u borbi za “tri osmice” jer smatram da su usklađene s temeljnim psihološkim potrebama - ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:57