BIVŠI ŠEF HEP-a

Barbarić se nakon smjene oglasio priopćenjem: ‘Zadnji potez kista povučen je prije kaznenog postupka...‘

Barbarić u priopćenju spominje i Europski sud za ljudska prava

Vila u hvarskoj uvali koju je Frane Barbarić ilegalno izgradio; Frane Barbarić

 Ante Čizmić/Damjan Tadić/Cropix/

Nakon što je premijer Andrej Plenković smijenio šefa HEP-a Franu Barbarića s tog mjesta zbog optužnice koja je protiv njega podignuta zbog afere s bespravnom gradnjom, Barbarić se oglasio priopćenjem preko svoje odvjetnice.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Splitu oglasilo se 1. prosinca priopćenjem u kojem navodi da je protiv Frane Barbarića, u svojstvu investitora, podiglo optužnicu zbog kršenja Zakona o gradnji, odnosno odredbi o zabrani gradnje izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora. Pritom se ODO Split pozvalo na Prostorni plan uređenja općine Jelsa te optužilo Barbarića da za građevinske radove nije ishodio ni pravomoćnu građevinsku dozvolu. Dok Barbarić tvrdi da je izvodio rekonstrukciju kuće, ODO navodi da je izgradio stambenu zgradu s prizemljem i prvim katom, preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu i kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je 3. prosinca za posjeta obnovljenoj crkvi Svetog Marka u središtu Zagreba da Frane Barbarić ne može ostati predsjednik Uprave HEP-a nakon podizanja spomenute optužnice i odbacivanja žalbe na rješenje o rušenju kuće. Na pitanje što se do sada čekalo s tom odlukom, premijer je kazao kako se čekalo odluke pravosudnih tijela.

Priopćenje Barbarićeve odvjetnice Višnje Drenški Lasan prenosimo u cjelosti:

- U povodu medijskih objava o podignutoj optužnici protiv gospodina Frane Barbarića smatramo potrebnim javnosti ukazati na činjenice kako slijede.

Svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom.

Radi se o temeljnom i najvažnijem procesnom ljudskom pravu koje u civiliziranom društvu štiti građane kako bi se, između ostalog, izbjegla ona stara ‘kadija te tuži, kadija ti sudi‘.

Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz prethodno navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.

Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren.

Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo.

Zakon o kaznenom postupku jasno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu.

Sud je taj koji je prema Ustavu Republike Hrvatske na sjednici optužnog vijeća ovlašten utvrditi ima li optužnica koja mu je predana uopće dostatnu činjeničnu i pravnu osnovu da bi mogla biti potvrđena ili ju treba odbaciti. Samo one optužnice koje su potvrđene upućuju se sudu radi provođenja kaznenog postupka.

Navedene činjenice, na žalost, hrvatske medije apsolutno ne zanimaju jer je za njih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom.

U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio na način da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj dobio tijekom izvida tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost.

Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim sredstvima, stoji u priopćenju Frane Barbarića kojeg potpisuje njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2024 13:52