'PO KRATKOM POSTUPKU'

BAREŠIĆEVA RODBINA 'Neka se počinitelj ostavi ćorava posla, moglo bi ga koštati. Nepovratno'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Da postoji svjedok, riješili bismo mi to brzo. Po kratkom postupku! Ali polako, riješit ćemo i to – bio je prvi komentar Ante Barešića za Slobodnu Dalmaciju nakon što je u noći između subote i nedjelje nepoznati počinitelj crvenim sprejem obojio lijevu ruku na spomeniku Miri Barešiću, koji su njegovi rođaci – Ante Barešić, njegov brat i prijatelji – krajem prošlog mjeseca podigli u rodnim Dragama kod Pakoštana.

– Neprimjereno, ne znam što da kažem. Bilo bi dobro da se ne ponovi. Prvi put ćemo prijeći preko toga, drugi put baš i nećemo – kazao je Ante Barešić. Na pitanje što to znači, odgovorio je: "Ništa neću govoriti. Tko je to napravio, neka to izbaci iz glave jer bi ga moglo koštati, nepovratno."

Ćoravi posao

Ante Barešić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da je policija u nedjelju bila u Dragama, ali da je on i drugi inicijatori podizanja spomenika nisu pozvali jer nisu htjeli oko toga "bez potrebe dizati paniku".

– Ne znam tko je to uopće stavio na portale. Ne želimo da se od toga stvara panika, sve ćemo skupa smiriti i osigurati, a ako se pronađu počinitelji, imat ćete o čemu pisati. Molimo onoga tko je to napravio da se ostavi ćorava posla, jer će biti posljedica. Ovaj spomenik je naša želja, ne vidimo razloga da se netko oko toga uvrijedi. Mi smo ga financirali, ni lijevi ni desni, ni pravi ni krivi, nego brat, ja i prijatelji – dodao je.

Na Barešićevu spomeniku crvenom je bojom obojena lijeva šaka, tako da izgleda kao okrvavljena, a "krv" se pritom "cijedi" niz lijevu nogu. Počinitelj je očito htio podsjetiti na važnu činjenicu iz Barešićeve biografije da je kao hrvatski imigrant 1971. godine okrvavio ruke, odnosno oteo i ustrijelio jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića, koji je od posljedica ranjavanja kasnije preminuo. Barešić je zbog terorizma bio osuđen u Švedskoj na doživotnu zatvorsku kaznu.

Spomenik u Dragama podignut je Barešiću kao hrvatskom branitelju i borcu za samostalnu Hrvatsku koji je početkom Domovinskog rata, 31. srpnja 1991. godine, pod nikad razjašnjenim okolnostima, poginuo u akciji kod Miranja Donjih u zaleđu Pakoštana, zajedno s trojicom suboraca. Barešić je navodno upao u zasjedu stradavši od metka u leđa.

Prva fotografija "dotjeranog" Barešićeva spomenika objavljena je na Facebook stranici šibenskih antifašista "Antifa Šibenik", poznatima po nedavnoj akciji u Bilicama kod Šibenika, kada su crnom bojom zalili kamenu ploču bespravno podignutog mula koji su mjesni općinari nazvali po ministru NDH Mili Budaku.

Uz sliku je objavljen i tekst u kojem navode da su dobili fotografiju "dovršenog spomenika ustaškom ubojici Miri Barešiću. Barešić je bio član opskurne paraustaške organizacije 'Hrvatski narodni otpor', koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića, borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ".

Anonimna borba

"Antifa Šibenik" nije službeno registrirana kao udruga, nemaju istaknute predstavnike i sve akcije provode aninimno. U komunikaciji preko Facebooka novinarima Slobodne su objasnili da intervenciju na spomenik nije napravio nitko iz njihova užeg kruga, a fotografiju "preuređenog" spomenika Miru Barešiću dobili su od "drugova s Murtera" koji su iste noći "uredili" i ploču s imenom Ulice Mile Budaka u Pakoštanima, tako da su je preinačili u "Ulicu Mile Ludaka".

– Niti je Mile dobio ulicu jer je dobar književnik, niti Miro spomenik jer je branitelj, već samo zbog ustašluka koji buja i kojem se mora reći dosta! – ističu iz "Antife Šibenika", uz objašnjenje da oni nemaju formalne članove, niti imaju veze sa Savezom antifašističkih boraca Hrvatske (SABH). Pohvalili su se dobrom suradnjom s lokalnim medijima preko kojih ukazuju na fašističke i nacističke grafite po gradu.

"To nam je najveći uspjeh, što smo Šibenik očistili od fašističkih grafita", kažu iz "Antife Šibenik".

Nakon što je doznao da su antifašisti iz Šibensko-kninske županije odgovorni za intervenciju na Barešićevu spomeniku novinare Slobodne Dalmacije je nazvao njegov rođak Ante Barešić.

– Policija sada ima otvorene ruke da sve sazna o počiniteljima. Oni su se sami pohvalili da su to napravili. Mi ih pozivamo i sljedeći put da dođu u Drage. Pripremamo im dobrodošlicu. Slobodna smo zemlja, nema problema – poručio je Ante Barešić šibenskim antifašistima.

Crveno obojena spomenička ruka već je u nedjelju djelomično očišćena posebnom tekućinom, a sljedećih dana boja bi trebala u potpunosti biti uklonjena sa spomenika. Ante Barešić kaže da "to neće imati većih posljedica za spomenik, ali bi moglo imati za izvršitelja. Mi to ne želimo, ali nije isključeno", zaključio je prvi rođak Mira Barešića.

Policija istražuje

Dojavu da je dio noge i ruke na spomeniku Miru Barešiću obojen u crvenu boju, zadarska je policija dobila u nedjelju od mještana. Proveden je očevid i u tijeku je istraživanje događaja - kazao je za Slobodnu Dalmaciju glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:57