OBRANA BIVŠEG RIZNIČARA

Barišić: Dio novca uzeo sam ja, a golemi dio odnio sam Sanaderu

Mladen Barišić dovezen je u sjedište USKOK-a u 12.25 sati te je nastavio iznositi obranu
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a i šef Carinske uprave, danas je i treći dan zaredom u prostorijama USKOK-a nastavio iznositi svoju obranu u slučaju Fimi-Media.

Videosnimka

U “marici” pravosudne policije dovezen je u 12.25 sati u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici gdje se nekoliko minuta poslije pojavio i njegov branitelj, odvjetnik Ante Madunić. Iako je videosnimka Barišićeva ispitivanja jedna od najstrože čuvanih tajni, ipak smo uspjeli doznati da je Barišić izravno teretio svoga dojučerašnjeg bliskog prijatelja, bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Premijeru nosio eure

To je učinio tako što je izjavio da je tijekom nekoliko godina tadašnjem premijeru osobno nosio i predao ukupno oko tri milijuna eura. Riječ je o sredstvima koja ne potječu samo od inkriminiranih poslova tvrtke Fimi-Media, nego i od poduzetničkih “donacija” HDZ-u koje su dolazile u ruke tadašnjem rizničaru. Kao što je, primjerice, pokazala jedna od afera vezanih za HEP, poduzetnici su, da bi dobili poslove s HEP-om, smatrali normalnim da stranci daju provizije. U slučaju HEP novac je preko bivšeg šefa Uprave, Ivana Mravka, došao do Barišića. Što je Barišić učinio s tim sredstvima, bilo je nepoznato. Dosad.

Barišić je očito pristao na svojevrsni dogovor s tužiteljstvom te je u zamjenu, prema svemu sudeći, za blažu kaznu, a vjerojatno i za obranu sa slobode, pristao progovoriti o daljnjem toku novca, kako onom od spomenutih donacija, tako i o milijunima kuna izvučenih preko Fimi-Medije iz javnih poduzeća i državnih institucija, kojima nije bilo traga.

Prvo zadrška, a onda...

Osim što je navodno priznao da je dio zadržao za sebe, ustvrdio je da je zapravo golem iznos u gotovini odnio Sanaderu. Kako neslužbeno doznajemo, o poslovanju Fimi-Medije i dogovaranju suradnje za svoju prijateljicu Nevenku Jurak s direktorima javnih poduzeća pričao je dosta teško. Kada je trebao precizno navesti gdje je završio novac, sve je više govorio sa zadrškom. Međutim, na kraju je sve otvoreno rekao. Može se očekivati da će USKOK uskoro ispitati i Nevenku Jurak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:16