AFERA FIMI-MEDIA

Barišić odustao od tužbe protiv Mihanovića

Barišić će USKOK-u otkriti koliko je od 40 milijuna kuna otišlo za HDZ, a koliko u privatne džepove
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Mladen Barišić povukao je tužbu za klevetu protiv Damira Mihanovića, bivšeg člana Uprave Croatia osiguranja koji je prvi progovorio o sastanku u Vladi 7. travnja 2007. na kojem je direktorima javnih tvrtki sugerirano da posluju s Fimi-Medijom.

- Da, točno je da sam povukao tužbu, jer je u međuvremenu Mihanović i opovrgnuo tvrdnje da mu je Barišić prijetio u vezi s Fimi-Medijom - potvrdio je Barišićev odvjetnik Ante Madunić. Kako smo pak neslužbeno doznali, jedan od mogućih razloga povlačenja tužbe je i to što će i Barišić u iskazu USKOK-u formalizirati ono što je već neformalno rekao policiji nakon što je uhićen.

Češljanje papira

Bivši HDZ-ov rizničar namjerava otkriti koliko je od 40 milijuna kuna koje je preko Fimi-Medije izvučeno iz javnih poduzeća otišlo za financiranje HDZ-a, a koliko u privatne džepove. Barišić je u prvoj varijanti obrane namjeravao iz cijele priče “izvaditi” bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali je sada, povrijeđen time da mu se nije dugo javljao, odlučio progovoriti kako se novac iz javnih poduzeća preko Fimi-Medije izvlačio za stranačke i osobne potrebe.

Dio novca koji je izvukao i on osobno Barišić je navodno spreman vratiti, a sve to pokušava učiniti kako bi olakšao svoju, ali i poziciju Nevenke Jurak. Navodno još traju pregovori kako bi se ustanovilo što se od onoga što je Barišić neformalno spominjao može i provjeriti, a što je možda samo dio taktike obrane i pokušaja ishođenja povoljnije pozicije. Zato je policija u međuvremenu pokupila i obradila dokumentaciju u još nekoliko tvrtki koje su poslovale s Fimi-Medijom.

Poslovni suradnici

- Naša poslovna suradnja počela je 2004. Fimi-Medija je od nas kupovala penkalice, kape, majice... Sve su plaćali na vrijeme i ja sam tom suradnjom bio jako zadovoljan, a ona je trajala sve do 2009. U pet godina vrijednost posla bila je oko dva milijuna kuna, a nakon ljeta je bila policija i preuzela svu poslovnu dokumentaciju vezanu uz naše poslovanje s Fimi-Medijom, ukupno oko 50 faktura. Mi smo njima dali maksimalne rabate od 20 posto, a tko je bio njihov krajnji kupac, nije mi poznato - rekao je Marin Frčko, direktor tvrtke Emma 95.

Tvrtka Sppin plus također je poslovala s Fimi Medijom, a direktor Dario Bačić poznaje NevenkuJurak otprije jer su bili susjedi. Tvrtka se bavi digitalnim tiskom.

- Radili smo za javna poduzeća, Hrvatske šume, Hrvatsku lutriju, Crosco, Hrvatsku elektroprivedu. Javljali smo se i na neke javne natječaje, ali mi na njima nismo dobivali poslove. Policiji sam predao svu dokumentaciju o poslovanju s Fimi-Medijom, a bruto vrijednost našeg poslovanja s Fimi-Medijom bila je milijun kuna. - rekao je Bačić.

Plaćali uvijek na vrijeme

Suradnja s Fimi Medijom bila je fenomenalna, plaćali su sve na vrijeme i nije bilo reklamacija - rekao je Krešimir Bauer, direktor Bauer grupe koja se bavi tiskanjem. Iz faktura je, pak, vidljiva razlika u cijeni između usluga koje je Fimi-Medija plaćala dobavljačima i cijena koje su Fimi plaćali krajnji korisnici - državna poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:41