ZAVRZLAMI NEMA KRAJA

Barišić smijenio Čovića, Boras želi smijeniti Barišića, Savjet: ‘Ne može bez sjednice uživo‘

Prijedlog odluke o razrješenju uvršten je u utorak na dnevni red sjednice Senata, koja je počela u podne i održava se dopisnim putem
Ante Čović; Damir Boras
 Srđan Vrančić/Tomislav Krišto/CROPIX

Dekan Hrvatskih studija Pavo Barišić potvrdio je Jutarnjem listu da je potpisao izvanredni otkaz ugovora o radu profesoru Anti Čoviću (71), zbog zakonskog prekoračenja dobne granice rada.

Nakon inspekcijskog nadzora, Državni inspektorat prije tjedan dana utvrdio je protuzakonit rad Čovića na Sveučilištu, zaposlenog na 10 posto radnog vremena na Hrvatskim studijima, a 90 posto vremena na poziciji prorektora Sveučilišta. Inspekciji rada Čovića je prijavio ministar znanosti Radovan Fuchs, a Inspektorat je potom podnio optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe te protiv Marija Grčevića, kao odgovorne osobe na Hrvatskim studijima u trenutku produljenja ugovora o radu prorektoru. Čović je, podsjetimo, najbliži suradnik rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

No Barišić se našao u problemu jer je Rektorski kolegij u ponedjeljak donio prijedlog odluke kojom se rektoru daje suglasnost za razrješenje Pave Barišića s položaja dekana. Nisu pritom navedeni argumenti za njegovo razrješenje.

Prijedlog odluke o razrješenju uvršten je u utorak na dnevni red sjednice Senata, koja je počela u podne i održava se dopisnim putem.

Paralelno, zbog aktualne situacije u utorak je hitno sazvana sjednica Sveučilišnog savjeta, nadzornog tijela Sveučilišta, na čelu s Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore.

Kako doznajemo, Sveučilišni savjet donio je jednoglasno mišljenje da se prilikom razrješenja čelnika institucije navode razlozi i obrazloženja te da se takve sjednice održavaju isključivo uživo.

- Sveučilišni savjet ponovio je zaključak kako bi se sjednice Senata i ostalih tijela Sveučilišta trebale održavati uživo, ili u nemogućnosti toga, putem zaštićenih web platformi. Savjet je mišljenja da se razrješenja čelnika sastavnica Sveučilišta u Zagrebu donose na sjednicama koje se održavaju isključivo uživo - stoji u priopćenju Sveučilišnog savjeta, poslanom medijima po završetku četverosatne sjednice.

Zasad nije poznato hoće li Senat glasati o Barišićevom razrješenju ili će ta točka dnevnog reda ipak biti povučena te uvrštena na dnevni red nove sjednice na način kako im je to upravo naložio Savjet.

Članovima Senata i Savjeta Barišić je uoči njihovih sjednica posao pismo u kojemu upozorava kako su se na dnevnom redu sjednice Senata našle dvije sporne odluke vezane uz Fakultet hrvatskih studija, u kojima su "uz proceduralnu neregularnost prisutni i elementi nezakonitosti i eklatantne protivnosti Statutu Sveučilišta u Zagrebu".

Barišić ističe kako je, sukladno Statutu Sveučilišta, rektor ovlašten isključivo suspendirati, ali ne i razriješiti dekana. Odluku o suspenziji dodatno treba potvrditi Senat s dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Senata.

Također, tvrdi Barišić, prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, rektor je ovlašten dekana samo suspendirati, ali ne i razriješiti s dužnosti.

image
Pavo Barišić
Tomislav Kristo/CROPIX

Barišćevo pismo Senatu i Sveučilišnom savjetu u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovane članice i poštovani članovi Senata, poštovane članice i poštovani članovi Sveučilišnoga savjeta,

na dnevnom redu 8. redovite sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu našli su se prijedlozi dvije sporne odluke, u kojima su uz proceduralnu neregularnost prisutni i elementi nezakonitosti i eklatantne protivnosti Statutu Sveučilišta u Zagrebu. Obje su vezane za Fakultet hrvatskih studija i zato mi dopustite kao dekanu da se o njima očitujem.

Pod točkom 12. dnevnog reda predložen je nezakonit i protustatutaran prijedlog razrješenja dekana Fakulteta hrvatskih studija i imenovanja dekana i članice Fakultetskog vijeća. U privitku Vam dostavljam očitovanje u kojemu sam obrazložio zašto odluka u predloženom obliku nije zakonita i protivna je Statutu Sveučilišta u Zagrebu i Statutu Fakulteta hrvatskih studija. Pozivam sve članove Senata Sveučilišta da se prije izjašnjavanja o spornoj Odluci o izmjeni odluke također očituju i zatraže raspravu odnosno da spoznaju težinu i pravne posljedice izglasavanja nezakonite i nevaljane odluke. Također pozivam na iznošenje mišljenja i stajališta i članove Sveučilišnoga savjeta kao savjetodavnoga i nadzornoga tijela Sveučilišta.

image
Jutarnji List

Pod točkom 3.3. predloženo je uvjetno prihvaćanje kriterija za upis na novi integrirani preddiplomski i diplomski studij Odgojno-obrazovnih znanosti na Fakultetu hrvatskih studija. U predloženom obliku točka je uvrštena u dnevni red mimo dekana i Fakultetskoga vijeća. Posebice sam pogođen što se pri tome manipulira mojim imenom i potpisom na Odluci o uvjetima upisa od 21. listopada 2020., koja je priložena uz ovu točku. Jer u toj Odluci navedeno je da će početak izvođenja studija odgojno-obrazovnih znanosti biti 'nakon procjene, vrjednovanja i pribavljanja dopusnice'. Postupak procjene i vrjednovanja u početnoj je fazi. Radna skupina za studijske programe Sveučilišta nedavno je uputila Fakultetu svoje ozbiljne primjedbe. Te sam primjedbe proslijedio nadležnom Odsjeku za odgojno-obrazovne znanosti na očitovanje i doradu, a još uvijek čekam povratne informacije. Očitovanja na te primjedbe meni nisu predočena niti sam ih uputio prema Sveučilištu. Koliko sam neslužbeno dobio informacije, to je učinio savjetnik dekana Petar Marija Radelj. Žalim zbog ovakvih postupaka koji u negativan kontekst dovode Fakultet hrvatskih studija. Posebice žalim što se stvaraju napetosti i onemogućuju konstruktivne rasprave i suradnja s onim sveučilišnim sastavnicama koje imaju slične programe. Smatram da smo dijelovi istoga Sveučilišta i da trebamo u suradnji rješavati otvaranje novih programa, a ne koristeći se zakulisnim sredstvima i zloporabama položaja i moći.

Na kraju Vas želim izvijestiti da sam kao osoba odgovorna za zakonitost rada na Fakultetu hrvatskih studija i za provedbu Statuta i odluka sveučilišnih tijela na Fakultetu (čl. 32. st. 2. Statuta Fakulteta), poštujući zakonske odredbe i Statut Sveučilišta u Zagrebu, donio odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu zaposleniku Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Anti Čoviću zaposlenom na radnom mjestu redovitoga profesora u trajnom zvanju prema ugovoru na određene vrijeme u kumulativnom radnom odnosu s udjelom od 10% radnoga vremena. Umjesto obrazloženja u privitku Vam dostavljam izvadak iz Statuta Sveučilišta u Zagrebu od 9. listopada 2017., koji potpisuje rektor prof. dr. sc. Damir Boras. U njemu članak 120.a izrijekom propisuje:

"Redovitom profesoru u trajnom zvanju koji je u to zvanje izabran do 30. srpnja 2013. može se produžiti radni odnos do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina života. Odluku o produljenju radnoga odnosa donosi vijeće sastavnice ako postoji potreba za nastavkom njegova rada, vodeći pri tome osobito računa o njegovu znanstvenom, odnosno umjetničkom doprinosu te uspješnosti u obrazovanju mladih znanstvenika i nastavnika".

Nadam se da će se na Sveučilištu u Zagrebu i dalje poštovati odredbe Statuta koji je donio ovaj Senat, a posebice da će za njihovu primjenu i zakonitost rada biti odgovorni oni koji su im na čelu i koji ih donose i potpisuju. Stoga još jednom pozivam sve članove Senata da odgovorno razmotre i preispitaju posljedice donošenja nezakonitih ili protustatutarnih odluka. Ustavom zajamčena autonomija sveučilišta vezana je uz posebnu odgovornost.

Uz izraze poštovanja,

prof. dr. sc. Pavo Barišić, dekan Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu - stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:37