DOPISNA SJEDNICA SENATA

Barišić u kontroverznoj proceduri smijenjen s mjesta dekana nakon što je dao otkaz Borasovom prorektoru

Za smjenu bivšeg ministra znanosti s čela Fakulteta hrvatskih studija stigla su 44 glasa, protiv smjene 16, a suzdržanih je bilo deset
Pavo Barišić
 Tomislav Krišto/CROPIX

Senat Sveučilišta u Zagrebu na dopisnoj je sjednici većinom glasova potvrdio smjenu dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića, ujedno bivšeg ministra znanosti, unatoč prethodno im poslanom mišljenju Sveučilišnog savjeta, nadzornog tijela Sveučilišta, kako se odluke o smjeni čelnika ustanova ne mogu donositi dopisnim putem, već na sjednicama uživo.

Senat pod predsjedavajućim rektorom Damirom Borasom, koji je predložio Barišićevu smjenu, glasao je putem maila. Za Barišićevu smjenu stigla su 44 glasa, protiv smjene 16, a suzdržanih je bilo deset.

Riječ je o rezultatu glasanja uvrštenom na današnju sjednicu dnevnoga reda Senata, nakon što je dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić potvrdio da je potpisao izvanredni otkaz ugovora o radu profesoru i Borasovu prorektoru Anti Čoviću (71), zbog zakonskog prekoračenja dobne granice rada, što je utvrđeno i nadzorom Državnog inspektorata.

Čović je prorektor Sveučilišta u Zagrebu na kojemu je zaposlen 90 posto radnoga vremena, dok 10 posto norme ostvaruje na Fakultetu hrvatskih studija. Po uručenju otkaza Čoviću, od Rektorskog kolegija na čelu s Borasom stigao je na sjednicu Senata prijedlog za razrješenje Pave Barišića s položaja dekana. Sjednica je održavana dopisnim putem.

Paralelno, zbog aktualne situacije oko razrješenja Barišića, sazvana je izvanredna sjednica Sveučilišnog savjeta, nadzornog tijela Sveučilišta, na čelu s Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore. Sveučilišni savjet donio je jednoglasno mišljenje koje ne ide u prilog rektoru Borasu - da se prilikom razrješenja čelnika institucije navode razlozi i obrazloženja, te da se takve sjednice održavaju isključivo uživo. To je ignorirano na današnjoj sjednici Senata.

„Sveučilišni savjet ponovio je zaključak kako bi se sjednice Senata i ostalih tijela Sveučilišta trebaju održavati uživo, ili u nemogućnosti toga, putem zaštićenih web platformi. Savjet je mišljenja da se razrješenja čelnika sastavnica Sveučilišta u Zagrebu donose na sjednicama koje se održavaju isključivo uživo“, stoji u priopćenju Sveučilišnog savjeta, poslanom medijima po završetku današnje četverosatne sjednice.

Nakon ovakvog mišljenja Savjeta, rektor je na sjednicu Senata, koja je dotad trajala tri sata, uvrstio dokument s obrazloženjem prijedloga Barišićeva razrješenja. U pismu senatorima rektor je, među ostalim, naveo kako je Barišić, izgubio potporu većine zaposlenika Hrvatskih studija te je prestao surađivati sa svih pet prodekana i s osam od devet predstojnika ustrojbenih jedinica. Trideset i dva od 40 članova Fakultetskog vijeća izglasali su mu nepovjerenje i od njega zatražili da se povuče s dužnosti dekana, piše u Borasovu obrazloženju.

A članovima Senata i Savjeta Barišić je uoči njihovih sjednica posao pismo u kojemu upozorava kako su se na dnevnom redu sjednice Senata našle sporne odluke vezane uz Fakultet hrvatskih studija, u kojima su „uz proceduralnu neregularnost prisutni i elementi nezakonitosti i eklatantne protivnosti Statutu Sveučilišta u Zagrebu“.

Barišić ističe kako je, sukladno Statutu Sveučilišta, rektor ovlašten isključivo suspendirati, ali ne i razriješiti dekana. Odluku o suspenziji dodatno treba potvrditi Senat s dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Senata.

Također, tvrdi Barišić, i prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, rektor je ovlašten dekana samo suspendirati, ali ne i razriješiti s dužnosti.

„Pozivam sve članove Senata Sveučilišta da se prije izjašnjavanja o spornoj Odluci o izmjeni odluke također očituju i zatraže raspravu odnosno da spoznaju težinu i pravne posljedice izglasavanja nezakonite i nevaljane odluke. Također pozivam na iznošenje mišljenja i stajališta i članove Sveučilišnoga savjeta kao savjetodavnoga i nadzornoga tijela Sveučilišta“, napisao je, među ostalim, Barišić, koji je donedavno objavljivao zajedničke radove s prorektorom Antom Čovićem. Čović je do danas bio koordinator Fakulteta hrvatskih studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:41