KRUNSKI SVJEDOK

Barišić USKOK-u: Sanaderu sam osobno predao 3 milijuna kuna!

Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, tvrde njegovi prijatelji, otkrit će kako je i gdje osobno predao tri milijuna kuna bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Usto, odlučio je progovoriti i o tome gdje je završavao novac koji se izvlačio iz javnih poduzeća. Slomio ga je, kažu, pritvor, vlastita i bolest majke, te želja da što više olakša svoj i položaj bliske prijateljice Nevenke Jurak
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Mladen Barišić, bivši ravnatelj Carinske uprave i bivši glavni rizničar HDZ-a, već drugi dan iznosi svoju obranu u sjedištu USKOK-a u Gajevoj 30. Barišićevo ispitivanje počelo je u srijedu u 14 sati, a sa stankama, trajalo je sve do oko 20 sati. Iako su u srijedu svi opovrgavali da se Barišića ispituje, iz nekoliko nam je neovisnih izvora potvrđeno da je Barišić, kojem je trenutno zamrznut mandat zastupnika u Saboru, i jučer u 14 sati nastavio svoj iskaz.

Premda je ta informacija čuvana u najstrožoj tajnosti, kako doznajemo u Barišićevu višesatnom iskazu u USKOK-ovoj sobi za ispitivanje, on je odlučio progovoriti o milijunskim svotama novca koje su završile na privatnim džepovima i u stranačkoj blagajni. Barišića se tereti za nezakonito posredovanje i poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, te kao organizatora skupine za počinjenje kaznenih djela, za što mu prijeti i do 15 godina zatvora. Kako doznajemo, Barišićevo ispitivanje moglo potrajati još nekoliko dana.

Iz izvora bliskih Barišiću doznali smo kako je on odlučio progovoriti istražiteljima o tome kako je preko Fima-Medije izvukao čak 40 milijuna kuna za stranku, ali i za sebe i bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji je trenutno u SAD-u i ovih bi se dana trebao vratiti u Hrvatsku.

“Tri milijuna kuna osobno sam predao Ivi Sanaderu”, rekao je još prije Barišić u neformalnom dijelu u razgovoru s policijom. Sada je to spreman reći i u kameru pred zamjenikom ravnatelja USKOK-a i u nazočnosti svojih branitelja, odvjetnika Ante Madunića i Rajka Mlinarića. Od uhićenja 29. rujna do 3. studenoga Mladen Barišić je u nekoliko navrata bio spreman razgovarati s istražiteljima USKOK-a, ali je USKOK taktizirao čekajući što im Barišić može ponuditi.

Uz iskaz Ivana Mravka , koji je također optužio bivšeg premijera, USKOK sada ima još jednog “krunskog svjedoka” koji je rekao da je i osobno predavao novac Ivi Sanaderu, protiv kojeg je USKOK već otvorio istragu. Ali, “torbar”, kako je bio Barišićev nadimak, navodno ne govori samo o novcu koji je predavao na ruke Ivi Sanaderu nego i nekim drugim stranačkim dužnosnicima.

Barišić je, kako neslužbeno doznajemo, tvrde izvori bliski istrazi, spreman vratiti i 6,5 od sedam milijuna kuna koje je osobno uzeo od novca koji je inkasirala “Fimaa-Medija”, tvrtka njegove prijateljice Nevenke Jurak. Barišić, koji je uhićen 29. rujna ujutro ove godine u svom stanu, vrlo teško podnosi pritvor zbog zdravstvenih razloga i obiteljske situacije.

Teško mu je, kažu, palo što se smatrao izdanim i od Sanadera, a sve do posljednjeg trenutka vjerovao je da neće biti uhićen. Osim zbog zdravlja i teške obiteljske situacije, bio je i pod velikim pritiskom zbog Nevenke Jurak, uhićene u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:24