PRIJATELJI UHIĆENOG MOĆNOG RIZNIČARA:

Barišić uvjeren da iza svega stoji Ratko Maček, a jako je ljut i na Sanadera...

 Bruno Konjević/CROPIX

Novinari Jutarnjeg su razgovarali s više osoba bliskih Mladenu Barišiću, s kojima je on razgovarao i o mogućem scenariju svog uhićenja. Naši sugovornici tvrde kako je Barišić već duže vrijeme bio uvjeren da se protiv njega vodi istraga koja će rezultirati uhićenjem. Za odvjetnike je odabrao sposobnog krivičara Antu Madunića, ali i Krešimira Vilajtovića, bliskog ustavnom sucu Miroslavu Šeparoviću i Vladimiru Šeksu, sivim eminencijama HDZ-ovog pravosuđa.

Kako doznajemo, USKOK protiv Barišića otvara istragu zbog sumnje da je glavna osoba u organiziranju zločinačke mreže koja je preko tvrtke Fimi-Medije isisavala goleme količine novca iz državnih i privatnih poduzeća i raspoređivala ih na privatne i stranačke račune. Procjenjuje se da je na taj način za državna poduzeća učinjena šteta koja bi mogla doseći čak 150 milijuna kuna.

Otvorit će sve karte

U slučaju da mu pravosuđe ne bude naklonjeno, Barišić će, uvjereni su naši sugovornici, otvoriti karte i progovoriti o svemu što zna... Kako doznajemo, bivši HDZ-ov rizničar uvjeren je da iza njegove javne kompromitacije i uhićenja stoji Ratko Maček, drugi HDZ-ov marketinški stručnjak.

Barišić smatra da progonom Fimi-Medije Maček pokušava skrenuti pozornost sa svojih poslova u javnim poduzećima i ministarstvima, preko marketinških tvrtki u kojima je bio suvlasnik ili lobist. Maček je ranije demantirao takve optužbe. Barišić je, kako doznajemo, razočaran i odnosom bivšeg premijera Ive Sanadera, kojeg je smatrao svojim prijateljem i šefom, a koji mu se nije javio već duže od godinu dana. Bivši HDZ-ov rizničar od optužbi za “reket” branit će se prebacujući odgovornost na najviša stranačka tijela, o čemu, tvrde sugovornici Jutarnjeg, ima mnogo saznanja.

Božo Biškupić sve zna

Barišić je bio jedan od glavnih logističara HDZ-a u posljednjim predizbornim kampanjama na lokalnoj i državnoj razini. Zna kome je i u koje svrhe isplaćivana gotovina iz crne stranačke blagajne, a sugovornici Jutarnjeg tvrde i da su mu poznati bankovni računi kojima su pojedini HDZ-ovi dužnosnici raspolagali u inozemstvu, a u koje se odlijevao novac “prikupljen za stranku”. Isti izvori tvrde da Barišić nije znao što se događalo s novcem koji je on donosio u stranačku blagajnu.

O tome, smatra, Barišić, više može reći ministar Božo Biškupić, koji je na svim inozemnim putovanjima premijera Sanadera bio neizostavna pratnja...

Ako se uvjeri da su optužbe protiv njega ozbiljne, Barišić će primijeniti taktiku Polančeca, prijeteći svojim saznanjima o pojedincima iz vrha stranke i Vlade. Iako je pobornik skupiih stvari, Barišićeva prijavljena imovina - auto BMW 5 i stan u Bužanovoj ulici, u vlasništvu su leasing kuća kod kojih je podigao kredit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:38