POTRAGA ZA POSLOM

BARROSO ODBIO KOLINDU GRABAR KITAROVIĆ Propao plan bivše šefice diplomacije za vođenje ureda EU u Hrvatskoj

Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i nekadašnja ministrica vanjskih poslova, pokazala je ozbiljan interes za novu funkciju: voditeljice predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj
 Davor Pongračić/CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i nekadašnja ministrica vanjskih poslova, pokazala je ozbiljan interes za novu funkciju: voditeljice predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

To će tijelo početi s radom 1. srpnja, dan nakon zatvaranja Delegacije EU u Zagrebu. Čini se kako u tome nije bila uspješna: prema informacijama iz visokih političkih krugova, iako se raspitivala kakve su joj šanse, a zatim pokušala lobirati, Jose Manuel Barroso, šef Europske komisije, odbacio je ideju o njezinu angažmanu.

Diplomatska karijera

Njezin mandat u Bruxellesu, koji je započeo 2011., istječe sredinom 2014., a pristupanjem Hrvatske u EU, otvara se i izuzetno atraktivno rukovodeće mjesto u budućem uredu Europske komisije. U načelu, na taj položaj rijetko se biraju državljani domicilne zemlje, ali moguće su i iznimke.

U političkim krugovima pažljivo se pratio razvoj situacije, a informacija o neuspjelom pokušaju Kolinde Grabar-Kitarović nije izazvala veliku zabrinutost.

Smatra se kako je ona počela provjeravati potencijalne opcije za razdoblje nakon što za otprilike godinu dana napusti sjedište Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu. Uz Ivana Šimonovića, koji je jedan od pomoćnika Ban Ki-moona, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Kolinda Grabar-Kitarović najviše je pozicionirana osoba iz ovdašnje diplomacije u međunarodnim organizacijama. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlila se još 1993., gdje je najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a zatim kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku.

Žužul i Sanader

Potom je 1997. otišla u hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi. Napredovala je uz pomoć Miomira Žužula i Ive Sanadera te nakon izbora 2003. imenovana ministricom europskih integracija. Početkom 2005. postala je voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj Uniji, a kada se Sanader riješio dotadašnjeg ministra Žužula, imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na dužnosti je ostala do 12. siječnja 2008. i za vrijeme njezina mandata Hrvatska je započela pregovore za članstvo u EU.

Želi se vratiti

No, nije bila po volji Sanaderu i nakon izbora 2007. nije ušla u njegovu novu Vladu. Uz pomoć Stipe Mesića, koji je postao njezin novi politički pokrovitelj, 2008. je imenovana veleposlanicom u SAD-u, a kada joj je istekao mandat, prešla je na prilično važan položaj u NATO-u.

Ipak, sve ovo vrijeme računala je s povratkom u Hrvatsku. Jutarnji list je u ljeto 2012. objavio kako joj je Tomislav Karamarko ponudio da početkom 2015. bude HDZ-ov kandidat za predsjednika države. Bliski prijatelji bivše ministrice tih su dana potvrdili da je Kolinda Grabar-Kitarović zainteresirana za nastavak političke karijere u Hrvatskoj, ali da s planovima ne može izlaziti u javnost dok joj ne isteknu preostale dvije godine mandata u NATO-u.

Usto, u liberalnim krugovima unutar HDZ-a na nju su računali kao zamjenu za Karamarka. U međuvremenu je taj plan krahirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:05