STAV DP-a

Bartulica: Plenkovićeva transformacija HDZ-a je prazna priča; Peternel: Rimac je kuloarski najavila probleme za 5 ministara

"Svi koji u Saboru drže leđa ovoj Vladi, ako je korumpirana, a puno toga ukazuje da jest, na neki način sudjeluju u udruženom pothvatu", rekao je Bartulica

Stjepo Bartulica i Igor Peternel

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica ocijenio je u subotu u Zagrebu da uhićenje ministra Darka Horvata pokazuje kako obrazac u Hrvatskoj ostaje uvijek isti te da je Plenkovićeva transformacija HDZ-a "prazna priča".

Stare navike se nikako ne mijenjaju jer, nakon što postaneš ministar, pogoduješ onima kojima si dužan, budeš uhićen, a šef kaže neka institucije rade svoj posao, kazao je Bartulica na konferenciji za novinare Domovinskog pokreta na kojoj su komentirali uhićenje ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.

Bartulica smatra da je u Hrvatskoj teško stanje po mnogim pitanjima.

"Svi koji u Saboru drže leđa ovoj Vladi, ako je korumpirana, a puno toga ukazuje da jest, na neki način sudjeluju u udruženom pothvatu", rekao je te premijerovu komunikaciju na izvanrednoj konferenciji za novinare ocijenio "vrlo neobičnom".

On je sam sa sobom u kontradikciji, jer je konferenciju za tisak završio s „business as usual“, a istovremeno je neobično da ministar u vladi bude uhićen, napomenuo je Bartulica.

Podsjetio je i da je Plenković nedavno stao iza glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, a sad, kad mu ne odgovara, dovodi u pitanje prosudbe DORH-a.

Velika odgovornost za DORH je da se ovo izvede na pravedan način, kazao je i zaključio da "političare treba razvlastiti" odnosno da politika treba imati minimalan utjecaj na živote građana.

Igor Peternel je ocijenio da se klupko koje je najavljivala Josipa Rimac počelo raspetljavati i da je Vlada "u problemu" te da je pitanje ide li se prema novim izborima.

Dodao je da uhićenje ministra Horvata svjedoči nečemu što se očekivalo "jer je Josipa Rimac kuloarski najavljivala da će biti problema za pet ministara".

Požalio se da ga je zasmetao slab osjećaj premijera Andreja Plenkovića za vladavinu prava kad je na konferenciji za tisak postavio pitanje tajminga uhićenja.

Plenković nije shvatio da kao premijer nikako ne bi trebao ulaziti u to kad će DORH postupati po određenom predmetu, rekao je Peternel i dodao da „ova vesela koalicija bratstva i jedinstva opet ulazi u probleme s pravosuđem“.

Uputio je na Plenkovićeve riječi 'da treba biti osobito oprezan i siguran kad se uhićuju ministri' i kazao da je ministar isti kao svaki drugi građanin.

Svi smo pred zakonom jednaki i tu posebno ne bi trebali vrijediti drugi kriteriji. Svakako, premijer bi trebao biti puno oprezniji s takvim tipom izjava, zaključio je Peternel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:08