SINDIKALNA TAJNA

BAŠ JE FINO RADITI U FINI Globus otkriva zašto radnici brane stari kolektivni ugovor

Za rođenje djeteta radnik dobiva pet tisuća kuna. Tko ima troje djece, potpuno je zaštićen od otkaza. Da bi radnici bili u dobroj formi, imaju pravo na teretanu u Sheratonu. Besplatno dobivaju i kremu za ruke jer previše rade s papirom! A ako nekome zaprijeti otkaz, ne mora se brinuti: Uprava mu mora naći posao kod drugog poslodavca
Split, 071209.Danas je pocela isplata bozicnica za umirovljenike koju daje grad Split. Isplata se vrsi na Fininim salterima gdje su se stvorile velike guzve.Foto: Jakov Prkic / CROPIX
 Jakov Prkić / CROPIX

Postoji jedan kolektivni ugovor koji radnici uspješno odbijaju izmijeniti već mjesecima. Radi se o ugovoru koji garan­tira prava za radnike FINA-e i koji se, iako je formalno raskinut, i dalje primjenjuje najmanje do kraja veljače. Novi je ugovor dogovoren, ali ga sindikati još nisu potpisali jer se prvo o njemu moraju izjasniti radnici. A oni su, razumljivo, zainteresirani što dulje zadržati što veći broj prava. Nije to teško razumjeti kad čovjek baci pogled na stari kolektivni ugovor koji je na snazi od siječnja 2012. godine. Taj ugovor zadržao je sva prava iz prijašnjeg ugovora – onog koji je vrijedio kad se agencija zvala Zavod za platni promet – i koji je sklopljen 2000. godine, piše Globus.

Malo je reći da je FINA vjerojatno posljednja linija obrane dobrog starog socijalizma, a njihov kolektivni ugovor po mnogočemu izgleda kao da je napisan u udruzi Željke Markić, prije nego u ustanovi koja ovršuje građane.

Ugovor su potpisali Uprave tvrtke i predsjednik Sindikata radnika FINA-e Krešimir Sever.

Inače, taj je dokument strogo čuvana tajna.

Na službeni zahtjev nisu nam ga poslali iz tvrtke, a odbio je to i sindikalac Sever.

“Ne znam zašto vas tako jako zanima taj ugovor? Ugovor kao i svaki drugi. Poslat ću vam ga isključivo ako to odobri uprava tvrtke”, kazao je Sever u telefonskom razgovoru.

Tvrtka nije odobrila.

Iako je riječ o javnom dokumentu koji većina državnih kompanija inače objavljuje na internetskim stranicama.

Zašto je tako tajnovit, postalo je nešto jasnije kad smo ga napokon nabavili.

Rijedak je to primjer tako detaljno ugovorenih prava (a puno manje obveza) radnika: protežu se znatno izvan granica uobičajenog radnog odnosa, a bave se natalitetnom politikom i obiteljskim blagostanjem zaposlenika.

Na prvom mjestu, radnik FINA-e koji uzdržava troje i više malodobne djece ne može dobiti poslovno uvjetovani otkaz u ovoj instituciji.

Zaštićeni. To je propisano člankom 144. kolektivnog ugovora u kojemu stoji kako “u program zbrinjavanja radnika ne mogu biti uvršteni”, između ostaloga, roditelji i posvojitelji koji uzdržavaju troje ili više malodobne djece.

U prijevodu – u slučaju lošega gospodarskog stanja i slabijih financijskih rezultata, u postupku zbrinjavanja viška radnika iz Financijske agencije na cesti će završiti oni koji prema poimanju FINA-e imaju premali broj potomaka.

Nije to jedina stavka kojom je Uprava FINA-e sa sindikatom dogovorila povoljnije radne uvjete za roditelje s većim brojem potomaka.

Recimo, o broju i dobi radnikove djece ovisit će i broj dana godišnjeg odmora.

Naravno – na štetu onih koji su zapostavili pronatelitetnu politiku.

I to na dosta veliku štetu.

Evo da to konkretno pokažemo.

Radnici FINA imaju pravo na minimalno 18, a maksimalno 30 radnih dana godišnjeg odmora koji se uvećavaju ovisno o stažu, broju godina, doprinosu i uvjetima rada...

Broj dana godišnjeg odmora, propisano je ugovorom, uvećava se i ovisno o roditeljskom angažmanu.

Recimo, po tri dana godišnjeg odmora dobiva se ako radnik ima dijete do pet godina starosti, a još tri dana dozvoljeno mu je kolektivnim ugovorom ako ima troje ili više djece do te dobi.

Sve u svemu, zaposlenik FINA-e koji ima troje djece stare do pet godina, svake godine na zasluženom odmoru može provesti ukupno šest radnih dana više od kolege koji se odlučio na život bez djece.

Ili ih, možda, ne može imati.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:20