BOJKOT DESNICA

BATARELO VS. ERSTE ZBOG REKLAME 'Ide mi na jetra njihova politička korektnost'

 CROPIX

Vice Batarelo, vodeći konzervativni katolički aktivist i voditelj udruge Vigilare – s malim zakašnjenjem – iskoristio je i ovogodišnje blagdane kako bi se obračunao s liberalnim neistomišljenicima, kao što to radi u ovo vrijeme, posljednjih pet godina.

Ovog puta na udaru se našla Erste banka u čijem televizijskom spotu sudjeluju homoseksualne osobe, zbog čega je Batarelo na svojoj Facebook stranici posredno pozvao na bojkot spomenute banke:

“Super je što postoji više banaka u Hrvatskoj tako da ne trebam držati svoj novac i surađivati s Erste bank. Njihova politička korektnost mi ide na jetra”, napisao je Vice Vincent John Batarelo.

Politička korektnost koja ide na Batarelova jetra odnosi se na prošlomjesečnu reklamu Erste banke u kojoj se pojavljuju gej i transrodne osobe, koja je već nakon prvih emitiranja izazvala nervozu među konzervativnim udrugama, koje su objavile kako se “u jednoj sceni reklamnog spota pojavljuje gej par te transrodna osoba”.

Drugo i drugačije

U spomenutoj reklami Erste banke, glazbena podloga je pjesma Vice Vukova “Tvoja zemlja”, a između ostaloga, narator objašnjava da Hrvatska treba “ljude koji vjeruju u sebe, ali i u druge i drugačije ljude, treba ljude koji vjeruju u znanost, ravnopravnost, umjetnost bez cenzure, slobodu govora bez govora mržnje, u odgovorno poduzetništvo, koji vjeruju u ljubav, treba ljude koji pokreću i stvaraju, koji se usude”.

Uskoro je uslijedio odgovor konzervativnih udruga, i platforma CitizenGo pokrenula je online peticiju pod naslovom “Hrvatska treba ljude koji vjeruju u sebe, u brak, u obitelji!”.

U toj udruzi su izišli s tezom kako: “Reklama Erste banke potkopava temelje hrvatskog društva i nameće nove društvene norme koje ne vode računa o zaštiti onoga što Hrvatska uistinu treba: stabilnu obitelj, zaštitu i pomoć za žene koje žele imati djecu, kvalitetnu a ne ideološku kurikularnu reformu”.

Kraća reklama

Ubrzo je iz spota nestao homoseksualni par, međutim, iz Erste banke je službeno objašnjeno kako je za potrebe prikazivanja spota, ovisno o medijskom zakupu, kreirano nekoliko skraćenih formata u kojima su neki prizori izostavljeni, ali da spot uglavnom ide bez kraćenja. Odbili su kritike konzervativaca da Erste banka potkopava temelje hrvatskog društva uz tezu kako je istina potpuno suprotna jer, “smatramo da će elementi kampanje u svim njezinim formatima i dalje adekvatno promovirati temeljnu ideju, a to je prosperitet društva kao cjeline”, poručili su iz Erstea.

Očito je kako nisu uvjerili Vicu Batarela, koji je jučer preko društvenih mreža obznanio da bojkotira Erste banku, a izgleda kako nema ništa protiv da u tome ne bude usamljen. Inače, on još od 2013. koristi Božić za napade na one koji zastupaju drugačiji svjetonazor.

Za prošli Božić, Batarelo i konzervativci okupljeni u Inicijativi ProLife, zatražili su ostavku Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ali njihov plan je propao. Ona se suprotstavila ProLifeovoj kampanji za zabranu pobačaja “Želim živjeti” u kojoj su i plakati s fotografijom žene u visokoj trudnoći i porukom “Dok vi slavite Božić, mene moja mama planira ubiti”.

Prije toga, u prosincu 2014., Batarelo je organizirao akciju za izbacivanje skraćene engleske verzije riječi Božić - Xmas - s ulica i trgova u RH, a godinu dana ranije, optužio je telekomunikacijsku tvrtku Tele2 zbog reklame s ovcom Gregorom u crkvi, i to za “degutantno vrijeđanje i svetogrđe”. Nejasno je što je radio za Božić 2015.?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:18