OŠTRE REAKCIJE NA ŠTRAJK

BAUK 'Ako se ovo nastavi, tražit ćemo opoziv premijera. Plenkovićev ego treba smanjiti za 88 posto!' BELJAK 'Plenković ima jedan, jedini mogući potez'

Arsen Bauk
 Damjan Tadić / CROPIX

Po objavi rezultata sindikalnog referenduma kojim su prosvjetari odbili Vladinu ponudu, stižu oštre reakcije parlamentarne oporbe, a SDP-ov Arsen Bauk poručuje da je logičan potez zahtjev za opoziv predsjednika Vlade nastavi li se ova situacija još neko vrijeme.

"Sasvim je sigurno da će, ako se ova situacija nastavi, doći do političke krize, i to zahtijeva reakciju političkih aktera pa i opozicije. Ako se ovo nastavi još neko vrijeme, a novca za ispunjenje zahtjeva ima, onda se radi o velikoj neodgovornosti predsjednika Vlade i logičan potez je zahtjev za opoziv“, najavio je Bauk.

Po njegovu mišljenju, eventualna sudska zabrana štrajka izazvala bi dodatni socijalni bunt.

"O tome neka razmišljaju oni koji su za to zaduženi. Očito je da ni oni ne koriste tu mogućnost jer znaju da bi im to politički štetilo. Predsjednik Vlade je umjesto da zadovolji zahtjevu koji stoji 350 milijuna kuna najavio nešto što košta četiri puta više. I sad se inati sindikatima", ističe šef Kluba zastupnika SDP-a.

Smatra da bi Plenkovićev ego trebalo smanjiti ne za 6 posto, nego za 88 posto koliko je dobio na izjašnjavanju učitelja.

"Meni je ovo potpuno neshvatljivo ponašanje premijera“, dodao je.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak misli da ovdje više nije riječ o štrajku nego o svojevrsnom buntu protiv Vlade.

"Plenković ima jedan, jedini mogući potez u ovom trenutku – prihvatiti zahtjeve prosvjetara.. On to neće napraviti jer ima malo preveliki ego, a sve ostalo vodi u situaciju za koju sam siguran da će se jako zakomplicirati ne samo za Vladu, Plenkovića i HDZ nego za cijelu državu“, upozorio je.

Uvjeren je, kako kaže, da vrlo malo treba da se prosvjetarima pridruže i neki drugi radnici tako da ćemo uskoro zbog Plenkovićevog ega možda gledati i događanje naroda na ulici, a to nikako nije dobro za državu.

"Plenković i HDZ moraju biti svjesni što su prioriteti u državi. Ne mogu pritoritet biti šatoraši i oni koji su doveli HDZ na vlast. Očito je njima prioritet njihovo biračko tijelo, a baš ih briga što će biti s prosvjetarima i ostalima. To ne može i neće završiti dobro“, ocjenjuje Beljak.

Što s tiče ministrice Divjak, smatra da je ona bivša, samo ona to još ne zna i treba otići što prije.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja ističe da je sada potez na Andreju Plenkoviću.

"Rekao sam da ministrica Divjak više uopće nije ministrica, nije ni sudjelovala u ovim pregovorima. Tako da je sve na premijeru, on je ovo i zakuhao, uzeo je reformu obrazovanja na sebe i doveo je do ovoga svojim nepromišljenim i bahatim izjavama", rekao je Grmoja.

On drži da jedino on može malo umiriti ovaj bunt, iako nisam siguran da se ova opća pobuna u zbornicama može primiriti. Zamolio sam kolege iz SDP-a da ne parazitiraju na ovom štrajku jer je upravo Vlada Zorana Milanovića učiteljima uzela koeficijente“, kazao je.

Ocijenio je da sada postoji opcija da se nastave pregovori, a za zabranu štrajka kaže da „ne zna što bi donijela“ vladajućima. „To bi moglo biti jako opasno za ovu Vladu. Mislim da je Andrej Plenković postao lovina nakon ovog velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića“, uvjeren je Grmoja.

Što se tiče pritiska na koji se žale učitelji, kaže da su prvo HDZ-ovi župani počeli napadati učitelje i nastavnike po nalogu Plenkovića, a jedna od rijetkih škola koje rade je u Sinju gdje je ravnatelj vijećnik HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:41