RASPRAVA U OTVORENOM

Bauk: HDZ će ‘salama taktikom‘ ići u demontažu referenduma; Pupovac: Sve nalikuje na ‘freak show‘

Nikola Grmoja iz Mosta smatra da je zanimljivo gledati i javnost i političare kako se boje referenduma
 Screenshot HRT

Članovi Mostovih referendumskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" predali su Hrvatskom saboru potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje COVID potvrda i prenošenje ovlasti s Nacionalnog stožera na vrhovno zakonodavno tijelo. Ima li dovoljno pravovaljanih potpisa, hoće li se referendum provesti, u kojem smjeru treba mijenjati Zakon o referendumu, samo su neke od tema o kojima se raspravljalo u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Nikola Grmoja iz Mosta na početku je govorio o prikupljanju potpisa za referendum.

- Sindikatima koji su skupili oko 700 tisuća potpisa, njima je trebalo za to oko mjesec dana, a imaju nekoliko stotina zaposlenih. Nama je trebalo mjesec dana za više od 800 tisuća potpisa. Sigurni smo da imamo i višak potpisa, oni su nam odredili da moramo skupiti 368 tisuća potpisa, a po posljednjem popisu stanovništva ispada da imamo jednak broj birača kao i stanovnika. To pokazuje da imamo nesređen popis birača, pokazuje da su nam izbori koje održavamo nelegalni, ističe.

Dodaje da je zanimljivo gledati i javnost i političare kako se boje referenduma.

- Postoji duh i mentalitet koji ne želi referendum. Naše političke elite su nesklone referendumskom izjašnjavanju građana. Nije ovo pobjeda Mosta već pobjeda svih onih volontera koji su se smrzavali na štandovima i svih onih koji su dali potpis i koje nitko nije dvije godine pitao što misle o upravljanju ovom krizom, to je ono što je sramotno.

Damir Habijan iz HDZ-a kaže da se zna procedura i hodogram.

- Mi u ovom trenutku još ne znamo je li prikupljeno dovoljno potpisa. Postoje institucije, idemo na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji će određeni zaključak poslati na plenarnu sjednicu, potom ide daljnja procedura, ističe dodajući kako je njegovo osobno mišljenje da niti jedno niti drugo referendumsko pitanje nisu u skladu s Ustavom.

Arsen Bauk iz SDP-a kaže da se ne boje referenduma.

- On je zapravo instrument da se prisili vladajuća većina da se donese određena odluka koja se inače ne bi donijela. U pravilu Vlade nisu sklone referendumima. Političke elite, kako je rekao kolega Grmoja, sklone su određenim pitanjima koja su u skladu s njihovim programima, a nekim pitanjima nisu sklone. Što se tiče referenduma, mislim da će HDZ pokušati demontažu referenduma tzv. "salama taktikom", feticu po feticu. Odbor za Ustav, pa Sabor pa Vlada, pa Ustavni sud... I u konačnici moja je prognoza da referenduma neće biti. Ostat će sporno je li prvo pitanje u skladu s Ustavom ili ne, smatra Bauk.

Bauk se referirao i na pitanje privođenja muškaraca u Zadru zbog kritika putem Facebooka na račun premijera Andreja Plenkovića.

Kaže da je Zoran Milanović, kada je bio premijer, osudio privođenje zbog kritika, a što ovdje nije slučaj.

Potom je stavio masku na lice na kojoj je flaster, željevši poručiti da će sada malo šutjeti.

- Sud treba donijeti odluke, to bi i vi trebali poštivati. To je normalna procedura, ističe Habijan.

Milorad Pupovac iz SDSS-a kaže da je priča oko referenduma poput priče iz Sabora gdje sve nalikuje na "freak show".

- Ako ćemo sve svesti na dosjetku, treba reći da je referendum ozbiljna stvar i zaslužuje ozbiljan pristup. To nije nešto što se treba koristiti za svakodnevnu političku igru. Mi od 2013. naovamo imamo situaciju gdje pojedine političke stranke sebe predstavljaju kao narodnu inicijativu. Mi ne znamo tko je organizacijski odbor, po ovom Zakonu bi to trebali znati - kazao je Pupovac.

- Organizacijski odbor je jasan, oni su bili u Saboru s predsjednikom Sabora. Govoriti o tome da mi imamo inflaciju referenduma. Koliko ih se dogodilo od samostalnosti? Imali smo 2013. referendum o braku. Ne znam čemu toliko strah. "Freak show" je možda bio u Banja Luci gdje ste bili - poručio je Grmoja Pupovcu.

- Nismo čuli tko su organizatori, vidjeli smo istaknute članove koji zastupaju jednu stranku, govore o političkim elitama, a sebe predstavljaju kao predstavnike naroda. Kao da mi nismo birani od naroda. Kakvo god netko imao mišljenje, mene je narod isto birao, sastavni sam dio biranog predstavničkog tijela. Ide se redom kojim se treba ići, Odbor za Ustav pa ostali postupci u Saboru pa dolazi red na prebrojavanje, odgovorio je Pupovac Grmoji.

- Što se tiče pitanja, sadržajno je i prvo i drugo pitanje protuustavno. Vidjet ćemo kako će se o tome izjasniti Ustavni sud, ako se utvrdi da ima dovoljno potpisa, ističe Mato Palić s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku.

Dodaje da postoji puno nedorečenosti i da je referendumska regulativa zapuštena.

- Dobro je da je u proceduri u Saboru novi prijedlog Zakona o referendumu, koji je prošao prvo čitanje, vraćen je po proceduri Vladi da sačini konačan prijedlog. Za pravilnu referendumsku regulativu trebalo bi intervenirati i u tekst Ustava, što zahtjeva konsenzus jer je potrebna 2/3 zastupnika. Trebalo bi propisati teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu, treba paziti na nekakvu mjeru kako se ne bi išlo široko i restriktivno pa da prostor za referendum bude preuzak.

Bauk kaže da je glavni krivac za ovaj referendum Stožer HDZ koji su "Šlampavo" vodili krizu i izazvali antagonizam kod građana.

- Građani su Mostu potpisali, da je Most pozvao ljude da se cijepe, potpisali bi i mi. Ali nisu pa smo mi "povukli ručnu" i zaključili da to nećemo podržati.

Habijan kaže da nije šlampavo vođena kriza.

- Imate porast BDP-a u trećem kvartalu 15,8%. Pogledajte turističku sezonu, povećanje minimalne plaće, pogledajte predviđanja gospodarskog rasta za 2022. godinu. Imamo balans između gospodarstva i očuvanja zdravlja ljudi. Zbog ove antivakserske kampanje Mosta imamo odaziv na cijepljenje u Hrvatskoj kakav imamo i to je njihova odgovornost, zaključio je Habijan za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 16:11