SUKOB ZBOG IZBORNOG POVJERENSTVA

Bauk: 'HDZ ilegalno želi preuzeti kontrolu tijela koje nadzire izbore'

Arsen Bauk
 Goran Mehkek / CROPIX

Komu treba pripasti jedno ispražnjeno mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu: vladajućima ili oporbi?

HDZ predlaže svoju kandidatkinju Ivanu Belec, a oporba drži da je to nezakonito i spočitava vladajućima da narušavaju neovisnost tog tijela. Oporba na čelu s glasovkom Ankom Mrak Taritaš i SDP-ovcem Arsenom Baukom smatra da HDZ želi protuzakonito prisvojiti mjesto koje pripada njima - u DIP-u su već tri člana iz kvote vladajućih - te da upražnjeno mjesto pripada njima, a ne HDZ-u.

Mrak Taritaš kazala je da ćemo DIP, bude li i prijedlog saborskog Odbora za izbor i imenovanja izglasan, “moći zvati HIP, HDZ-ovo izborno povjerenstvo, jer će omjer vladajućih i oporbe u DIP-u biti 4:2”.

Bauk je najavio da će, ostane li HDZ pri svom, zatražiti od Ustavnog suda poništenje odluke. U DIP-u su trenutačno tri člana koje je predložio HDZ i dva koje je predložio SDP, dodao je Bauk i zaključio da će u svjetlu posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj “u DIP-u biti HDZ-ovih kandidata kao Kineza”.

Njihove prigovore odbacio je šef Kluba HDZ-a Branko Bačić koji drži da bi izborom oporbenog kandidata bio prekršen zakon i objasnio: “Josip Vresk je kad je predložen bio član HSS-a, a istodobno je Janju Drobnjak Horvat predložio HNS, koji je tada bio u oporbi, a danas je dio vladajućih. Kad se analizira arhitektura DIP-a, prema ovom prijedlogu je odnos 3:3, a kad bi se prihvatio prijedlog GLAS-a, odnos bi bio 4:2”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:03