SASTANAK S HDZ-om

Bauk: ‘Izmjene referenduma i pravo žene na izbor ulaze u Ustav, na koji god način‘

Ne prođe li njihov zahtjev da se kroz saborsku proceduru pravo žene na izbor podigne na ustavnu razinu, krenut će u referendum na tu temu

Arsen Bauk

 Damjan Tadic/Cropix

Predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata i Zeleno-lijevog bloka u četvrtak su s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Bačićem razgovarali o promjeni Ustava oko referendumske materije, a SDP-ov Bauk je uvjeren da će i izmjene referenduma i pravo žene na izbor završiti u Ustavu, neovisno o načinu.

„Što se tiče referenduma, to dobiva prolaznu ocjenu, a što se tiče drugih tema, nastavit ćemo razgovore. A što se tiče izvjesnosti ustavnih promjena, optimist sam da će i izmjene referenduma i pravo žene na izbor na kraju završiti u Ustavu RH, na ovaj ili na onaj način”, ustvrdio je Bauk nakon sastanka predstavnika HDZ i zastupnika lijevih opcija o izmjenama Ustava.

Pojasnio je, ne prođe li njihov zahtjev da se kroz saborsku proceduru pravo žene na izbor podigne na ustavnu razinu, krenut će u referendum na tu temu.

Što se tiče dijela koji se tiče referenduma, on se velikim dijelom poklapa s našim prijedlozima za promjenu Ustava iz 2013. i 2018. godine, a eventualne razlike nisu takve da bismo u startu mogli reći da je to neki veliki problem, izvijestio je novinare.

Kada je riječ o drugim temama, napomenuo je, izrazili smo određenu zabrinutost za određena prava koja se u Hrvatskoj trenutačno krše i željeli bismo ih na jasniji način podignuti na Ustavnu razinu i kolege iz HDZ-a su to primili na znanje.

Upitan hoće li im uvođenje prava žene na izbor u Ustav biti uvjet za prihvaćanje HDZ-ova prijedloga o referendumu, odgovorio je da se trenutačno vode razgovori o promjeni Ustava i eventualne takve stvari trebale bi se govoriti na sastancima, a ne preko medija.

Bauk se nije htio izjasniti jesu li spremni prihvatiti promjene koje se tiču referenduma, a koje su bliske onima koje je SDP predlagao, ne bude li se prihvatio njihov zahtjev da pravo žene na izbor postane ustavna kategorija, tek je napomenuo da će se o promjenama Ustava voditi tri rasprave i, kaže, 'ima dovoljno vremena da se usuglasimo i posvađamo'.

Nije htio komentirati ni rezolutan stav HDZ-a da se mijenja samo referendumska regulativa u Ustavu, ali je istaknuo da način na koji pravo žene na izbor dođe u Ustav nije samo da bude izrijekom navedeno u Ustavu prilikom ovih ustavnih promjena nego i na druge načine koje predviđa Ustav RH.

Na novinarsko pitanje pojasnio je da su o tome govorili i ranije, odnosno, ako se to pitanje ne riješi u Saboru, onda bi išli na prikupljanje potpisa za referendum.

Čelnica Kluba Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec kazala je da ne vide ništa sporno u tim izmjenama te da će se, nakon razmatranja opcija, odazvati i drugom krugu razgovora za nekoliko dana. Kazala je i da njen Klub nema nikakvih pitanja koje bi otvarali vezano uz promjene Ustava ni uvjeta, te da će dati podršku za pokretanje procesa izmjene Ustava.

Predsjednik Kluba HDZ-a Bačić odvojeno se sastao s predstavnicima lijeve i desne oporbe.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta također smatra da treba utvrditi novu regulaciju referendumske regulative. Treba ozbiljno pristupiti i stvoriti što širi konsenzus oko ovog pitanja, kaže, no, dodaje, u njegovu Klubu tek slijede konzultacije oko HDZ-ova prijedloga.

U HDZ-u mogu računati na naš konstruktivan stav, ali konačnu odluku još nismo donijeli, poručio je Bartulica, dodavši da je načelno potrebno građanima olakšati da se organiziraju ako to žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:23