IZ KVOTE SDSS-a

Bauk komentirao nove ministre: ‘Izjave Anje Šimprage o Oluji nisu daleko od istine‘

Sigurno je da pogled sa različite strane na taj povijesni događaj nije jednak, poručio je zastupnik SDP-a

Arsen Bauk i Anja Šimpraga

 Cropix

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk u N1 Studiju uživo komentirao je izbor novih članova Vlade.

Kazao je da njegova stranka nema nikakve primjedbe na izbor Anje Šimprage za potpredsjednicu Vlade, koja je uostalom bila i zajednički kandidat SDSS-a i SDP-a na jednim lokalnim izborima.

Osvrćući se na izjavu saborskog zastupnika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka da je kod Šimprage sporno što se nije odredila oko karaktera Oluje, odnosno da se Franjo Tuđman prevrće u grobu jer u Vladu ulazi netko tko je rekao da Hrvati i Srbi ne gledaju isto na Oluju, Bauk je kazao:

- Ne vidim da je to što je rekla, kada gledamo cjelokupni hrvatski i srpski narod, daleko od istine. Sigurno je da pogled sa različite strane na taj povijesni događaj nije jednak. Ono što je ustavna obveza svih koji prisegnu na Ustav i zakone je da ih poštuju. Čini mi se da ona ima funkciju u SNV-u svake godine, a stavovi koji se tamo izriču nisu ništa novo. Međutim, nisam vidio niti jednom da se u tim izjavama osporavalo pravo Hrvatske da uspostavi ustavno-pravni poredak, rekao je.

Dodao je da će prisezanjem u petak Šimpraga ujedno potvrditi i legitimitet Oluje.

- Što se tiče gradonačelnika Novske Marina Piletića, dobio je priliku s mjesta gradonačelnika doći na mjesto ministra. To nije neuobičajeni put u nečijoj političkoj karijeri, ali nisu svi putevi slavno završili. Neki su i dugo ostali poput Slavka Linića, Olega Butkovića i Zdravka Marića. Što se tiče Davora Filipovića, on je nešto poznatiji kao kandidat za gradonačelnika Zagreba. Šimpraga i Filipović su na tim izborima izgubili, a Piletić pobijedio. Filipović je postao poznat po svojim izjavama. Hoće li nastaviti tu tradiciju zabavljanja medija lapsusima, vidjet ćemo. Sad će biti puno izloženiji i bit će puno više analizirano, kazao je Bauk.

Pojasnio je i svoju izjavu da je ovo lustracija, a ne rekonstrukcija Vlade.

- Radi se o tome da zamijenjeni samo ministri protiv kojih je otvoren kazneni postupak, a šira rekonstrukcija se nije dogodila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:17