SUČELJAVANJE NA HRT-u

Bauk: Mislim da će Vrhovni sud biti bez šefa do kraja ovog saziva Sabora; Bačić: Mi svog kandidata nemamo

Bauk smatra da je nezamislivo da HDZ prihvati Milanovićev prijedlog, nakon svega što je on rekao o pravosuđu
Arsen Bauk, Branko Bačić
 Screenshot Hrt

HDZ-ov Branko Bačić i SDP-ov Arsen Bauk večeras su, uoči sutrašnjeg glasovanja u Saboru, u HRT-ovom Dnevniku govorili o podršci Zlati Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Bauk misli da se predsjednik Vrhovnog suda neće izabrati u ovom sazivu Sabora. Rekao je i kako ga HDZ-ova argumentacija protiv Zlate Đurđević podsjeća na zagrebačku krizu i argumentacije protiv četiri kandidata za gradonačelnike koje je predsjednik Franjo Tuđman odbio potvrditi.

- Na kraju je sve to sveo na jednu rečenicu - 'Nećemo dopustiti oporbenu situaciju u Zagrebu'. Tako ni HDZ neće dopustiti oporbenu situaciju u Vrhovnom sudu, rekao je Bauk.

- Mislim da je gospodin Bauk apsolutno u krivu. Nitko drugi ne može biti predsjednik Vrhovnog suda osim one osobe, kandidata koju predloži predsjednik RH, odgovorio je Bačić.

On smatra da idući javni poziv treba biti lišen naznaka tko će biti kandidat predsjednika.

- Nakon što se kandidati jave, tada bi, meni se bar čini, predsjednik Republike trebao obaviti konzultacije sa onim kandidatima za koje on drži da su najprikladniji za predsjednika Vrhovnog suda i vjerujem da će se tada steći dovoljna politička volja da Hrvatski sabor izabere budućeg predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Bačić.

Ističe i kako HDZ nema svog kandidata.

Bauk smatra da je nezamislivo da HDZ prihvati Milanovićev prijedlog, nakon svega što je on rekao o pravosuđu.

- Mislim da će izmjenama Zakona o sudovima vladajuća većina premostiti ovu situaciju na način da ćemo imati v. d. predsjednika Vrhovnog suda dok traje mandat ili ovom sazivu Sabora ili predsjedniku Republike, rekao je Bauk.

Bačić smatra da se stvorila nepotrebna fama oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Dodaje i da ta osoba nije reformator hrvatskog pravosuđa već da reforme prije svega leže na Saboru, zastupnicima, Vladi i ministru pravosuđa.

Upitan o odnosu predsjednika i premijera i trebaju li se dogovoriti oko ovog pitanja, Bauk kaže da bi to bilo suprotno zakonu.

- Razgovor - da, ali nakon javnog poziva, nakon što se prijave kandidati, nakon što se njihovi programi predstave javnosti, pa i Vrhovnom sudu, i Hrvatskom saboru, odnosno Odboru za pravosuđe, tada treba sjesti i između najboljih kandidata odabrati one koji doista mogu biti najkvalitetniji, dodao je Bačić.

- Vidjet će se već na Odboru za pravosuđe tko ima većinu, čemu onda razgovori, odgovorio mu je Bauk u Dnevniku HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:35