NEMA SMIRIVANJA

Bauk na sjednicu Kluba SDP-a pozvao i četvoro članova izbačenih iz stranke: ‘To ništa ne znači...‘

Malo to znači, poziv smo dobili i za zadnju, ali nas Grbin nije računao kao članove Kluba, kaže Vukas
Peđa Grbin, Arsen Bauk
 Damjan Tadic/Cropix

Zoom sjednica saborskog Kluba SDP-a, duboko podijeljenog na one koji žele nastaviti raditi u punom sastavu Kluba od 32 člana i manjinu oko šefa SDP-a Peđe Grbina koji smatraju da za četvero izbačenih članova stranke više nema mjesta ni u Klubu, najavljena je za jučer u 17 sati.

Na sjednicu je Arsen Bauk pozvao sve članove Kluba, među kojima su i oni koji su SDP-u postali višak: Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Opačak Bilić, ali i dalje na stranicama Hrvatskog sabora stoje njihova imena kao punopravnih članova.

Bauk očito pokušava smiriti strasti koje su dovele do potonuća SDP-a, prema zadnjem Crobarometru, na 13,4 posto potpore i dominacije Možemo!, jer od početka jesenskog zasjedanja Sabora četvorka nije uvijek bila pozivana na sjednice Kluba. No, oni bi, iako nepozvani, svejedno došli pozivajući se na saborski Poslovnik, koji kaže da je za ispisivanje iz Kluba potreban njihov potpis, a oni ga nisu dali.

Ne treba danas očekivati nikakav rasplet višemjesečne drame oko toga tko je, a tko više nije član Kluba jer se rasprava o tome ostaju li izbačeni ili ne očekuje tek u subotu, na sjednici Glavnog odbora. Sjednica Kluba više je tehničke nego sadržajne prirode, tiče se uglavnom raspodjele zadataka: tko će za što biti zadužen u saborskim raspravama, tko će se baviti kojom temom u ime Kluba, tko pojedinačnim raspravama.

"Pozvao nas je sve Bauk, što ne znači da će ih Grbin tretirati kao ravnopravne. Trenutno imamo kastu brahmana, odanih Grbinu, vajšija, pobunjenika i parija, izbačenih", komentirao je neslužbeno jedan SDP-ovac stanje u SDP-u. Nikša Vukas nam je uoči sjednice potvrdio da je spreman za sjednicu i da je dobio poziv.

"Malo to znači, poziv smo dobili i za zadnju, ali nas Grbin nije računao kao članove Klube, što je malo kontradiktorno kad nas je već pozvao, a onda se ponašao kao da nismo članovi kluba.

"Na posljednjoj, dramatičnoj sjednici Kluba većina je jasno pokazala da žele Klub u punom sastavu i da je to za njih završena priča. Međutim, Grbin je na Predsjedništvu dobio podršku da se finalna odluka donese na Glavnom odboru i odabrao petero članova koji će pripremiti zaključke s kojima Grbin ide na GO.

U međuvremenu članovi izvlače iz naftalina Grbinove vlastite Facebook statuse na kojima se pitao: "Kada ti ispitivanje javnog mnijenja kaže da stranka kojoj si na čelu ima rejting od 14,6 posto, onda se neminovno moraš zapitati: kako to? Odgovara su (barem) dva: prvi, jer svoj posao ne radiš dobro, jer si fulao sve političke teme koje si mogao fulati, a iz stranke pobacao ili suspendirao one koji su ti rekli da ne radiš dobro. Drugi, jer te netko sabotira. Što mislite koji je odgovor točan?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:16