TUŽNO ALI ISTINITO

Bauk od Tomaševića tražio povlašteni parking: ‘Ne može, to je za roditelje s bolesnom djecom‘

Gradonačelnik je očito procijenio da Baukov zahtjev, odnosno zahtjev Sabora za njega, nije opravdan

Arsen Bauk

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, kako doznaje Jutarnji list, prošle je godine tražio povlaštenu parkirališnu kartu u Zagrebu, no iz Ureda gradonačelnika su ga odbili s obrazloženjem da su im prioritet roditelji koji iz svih krajeva Hrvatske dovoze u glavni grad bolesnu djecu.

Prema dokumentaciji koju posjedujemo, a čiju nam je autentičnost potvrdio Grad Zagreb, Bauk je zahtjev za dodatno priznavanje prava na korištenje javnih parkirališta po povlaštenim uvjetima podnio 1. srpnja prošle godine. Zamolba Hrvatskog sabora stigla je sljedeći dan, a kao osnovu za podnošenje zahtjeva naveo je da je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Ured gradonačelnika 13. srpnja iste godine poslao je dopis tajništvu Hrvatskog sabora u kojem ih obavještava da ne mogu udovoljiti zamolbi.

"Nastavno na vašu zamolbu kojom tražite izdavanje povlaštene parkirališne karte za zastupnika u Hrvatskom saboru Arsena Bauka, ovim putem vas obavještavamo kako nismo u mogućnosti udovoljiti istoj", piše u dopisu.

image

Zahtjev

Nastavljaju da prema odredbi članka 29. Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, povlaštena parkirališna karta može se izdati u osobito opravdanim slučajevima na zahtjev humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, fizičke osobe koja ima teško bolesnog člana obitelji i tijela javne vlasti.

"Zbog povećanog broja zahtjeva za izdavanjem povlaštenih parkirališnih karata koji se odnose na prijevoz, prilaz i parkiranje osobnih vozila u sjedištima zdravstvenih ustanova u svrhu liječenja i rehabilitiranja uslijed bolesti, osobito djece iz svih krajeva Republike Hrvatske, ta vrsta zahtjeva je u prioritetu dodjele. Također, napominjemo da je sukladno navedenoj odluci, ukupno raspoloživi broj povlaštenih parkirališnih karata ograničen", piše u odbijenici Grada.

image

Zamolba za izdavanje povlaštene parkirne karte

Na kraju dopisa navedeno je kako se nadaju da uvažavaju procjenu prioriteta i opravdanost razloga zbog kojeg trenutačno ne mogu udovoljiti zamolbi.

Povlaštene parkirališne karte izdaju se obično stanarima koji imaju prebivalište ili boravište na kojem se naplaćuje parkiranje te tvrtkama i obrtnicima koji imaju sjedište ili koriste poslovni prostor unutar parkirališne zone gdje se naplaćuje parking. Ta karta vrijedi za zonu u kojoj osoba ostvaruje to pravo, ali nema vremensko ograničenje, a vrijedi najviše do godine dana.

U osobito opravdanim slučajevima, povlaštena karta može se izdati na zahtjev humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, fizičke osobe koja ima teško bolesnog člana obitelji i tijela javne vlasti. O opravdanosti zahtjeva odlučuje gradonačelnik, a Tomislav Tomašević očito je procijenio da Baukov zahtjev, odnosno zahtjev Sabora za njega, nije opravdan.

Stanari u prvoj zoni plaćaju povlaštenu kartu 100 kuna mjesečno, u drugoj zoni 40 kuna, a u trećoj 25 kuna.

Arsen Bauk odbio je odgovoriti na pitanje je li tražio povlaštenu parkirališnu kartu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:15