SUKOB U PARLAMENTU

Bauk odgovorio Jadranki Kosor: Ova Vlada jeftinija je 1,6 milijuna od bivše

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor: Još malo pa će u ovoj Vladi biti dva puta više dužnosnika
 Damjan Tadić/CROPIX

Vlada je najavila smanjenje broja dužnosnika, a sad ih ima više. Uskoro će ih biti, čini mi se, i dvostruko više. I još su povećali broj onih koji imaju pravo na reprezentaciju, kreditne kartice i neograničeno trošenje novca poreznih obveznika.

Komentirala je danas u Saboru predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ističući kako je u njezinu premijerskom mandatu pravo na kreditne kartice imali samo ministri i državni tajnici i to isključivo za službena putovanja.

Status dužnosnik

- A sad mi se čini da je i reprezentacija vraća na staro - kazala je Kosor.

Sve što je J. Kosor izjavila u Saboru, u Vladi su demantirali nekoliko sati kasnije sa dvjema tablicama: Jadranka Kosor imala je šest potpredsjednika, 12 ministara, 62 državna tajnika, i 148 ravnatelja uprava - ukupno 229 dužnosnika i vodećih službenika. Milanovićeva Vlada, pak, ima četiri potpredsjednika, 17 ministara, 21 zamjenika ministara (bivši državni tajnici) te najviše 100 pomoćnika ministara (bivši ravnatelji uprave), odnosno ukupno njih 143!

Za svoju mašineriju Jadranka Kosor je trošila mjesečno za plaće 5,325 milijuna kuna, dok se aktualnoj vlasti u džepove slije mjesečno 3,668 milijuna kuna.

Iako mu je ukupna potrošnja manja, Milanović ima više državnih dužnosnika, jer za razliku od Kosoričnih ravnatelja uprava koji su službenici, pomoćnici ministara u Milanovićevoj Vladi imaju status - dužnosnika.

Razlika u statusu

No, tih stotinu dužnosnika ima osnovicu za plaću od 4.630,14 kuna, dok su Kosoričini službenici primali plaću po osnovici od 5.108,84 kuna!

- U vladi J. Kosor na mjestima pomoćnika ministara, državnih tajnika i ravnatelja uprava bilo je 86 više nego će ih biti u Milanovićevoj vladi. Prijepor nastaje u statusu ravnatelja uprava, njihov posao sada rade pomoćnici ministara i to kolege iz HDZ-a dobro znaju - odgovorio je J. Kosor ministar Uprave Arsen Bauk i nastavio:

- Bitno je da ljudi znaju razliku između službenika i dužnosnika. Dužnosnici s politikom odlaze, službenici bez obzira na promjenu politike ostaju u službi.

Samo za podobne

Kao primjer kojim potkrepljuje svoje tvrdnje, Bauk je naveo primjer jednog glavnog tajnika jedne stranke, aludirajući pritom na Nenada Matića, koji je imenovan rukovodećim službenikom bez dana u državnoj službi.

- Da je bio pomoćnik ministra, došao bi i otišao s politikom ali ovako ostaje - kazao je Bauk.

Šefica oporbe Jadranka Kosor prokomentirala je i "vraćanje podobnih" na čelna mjesta u državna poduzeća i nadzorne odbore.

- Najave da će, primjerice, gradonačelnik Koprivnice biti i predsjednik Uprave Podravke još je jedan pokazatelj da se nova vlast vraća na sustav podobnih i samo na one koji su iz redova Kukuriku koalicije.

‘Štetu koju su učinili 2001. mi smo platili 2 milijarde kuna’

Proračun koji pripremaju suradnici Zorana Milanovića Jadranka Kosor nije željela komentirati dok ga ne vidi: prihodovnu i rashodovnu stranu, limite i koje će se stavke dodatno smanjiti...

- Govoriti samo da će se rashodovna strana smanjiti nešto za neki iznos, nije dovoljno. Želimo vidjeti na koji će se način smanjivati. U kontradikciji su najave da neće biti otpuštanja iz državne uprave, a da će se smanjiti masa za plaće. Kako će to napraviti? Hoće li se ići na jednostrano raskidanje kolektivnih ugovora kao 2000. odnosno 2001? Tada je vlada jednostrano raskinula kolektivne ugovore, nakon čega smo mi morali isplatiti više od dvije milijarde kuna, jer svi oni koji su tužili, dobili su - vratila se Kosor na svoju omiljenu temu dugova koje je HDZ-u ostavila vlada Ivice Račana.

Petar Čobanković je komentirao smanjenje potpora u poljoprivredi za milijardu kuna:

- To je praktični neodrživo. Zakonom su već određeni iznosi i ne znam kako će se onda moći izregulirati. To bi bio strašan udar na poljoprivrednike. Upitan da komentira izjavu ministra Tihomir Jakovina da je ostavio 1,134 milijarde kuna duga, Čobanković je rekao da nema nikakvih minusa.

- Postoje određene obveze, ali te obveze nisu od jučer, to nisu nikakvi ni kosturi - pojasnio je Čobanković. ( N.S.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:10