NAKON OŠTRIH REAKCIJA

Bauk odustao od plana: Građani će ipak moći referendumom smijeniti gradonačelnike!

ZAGREB - Izmjene zakona o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima predlažemo zbog bolje ravnoteže između predstavničkih i izvršnih tijela.

Predlažemo ih bez toga da pred očima imamo neko konkretno ime, konkretnu većinu ili manjinu jer ne znamo tko će pobjediti na lokalnim izborima iduće godine. Nemamo pred očima Zagreb jer da imamo ove bismo izmjene donijeli prije. Držimo da će ove izmjene doprinijeti boljoj suradnji vijeća i načelnika da će ih natjerati na suradnju, a ako ona nije moguća građani će presuditi tko je u pravu - poručio je danas u Saboru ministar uprave Arsen Bauk predstavljajući izmjene zakona koji se odnose na lokalno izborno zakonodavstvo.

Njime vladajući ne predlažu mijenjanje dosadašnjeg modela izravnog izbora gradonačelnika i župana, ali se proširuju njihove ovlasti te način opoziva.

Premda je u prijedlogu u prvom čitanju predviđeno ukidanje mogućnosti da se gradonačelnici mogu smijeniti preko referenduma čini se da će takva odredba ostati, ali pod drugačijim uvjetima nego dosada. Prema sadašnjem modelu takav referendum za opoziv važeći je samo ako na njega izađe više od polovice upisanih birača pa nije čudo što niti jedan gradonačenik u protekle tri i pol godine nije smijenjen na referendumu.

Unatoč tome, ukidanje refererenduma kao mogućnosti za smjenu, izazvalo je oštre reakcije pa je ministar uprave i danas u Saboru priznao kako bi to ipak moglo ostati u zakonu.

- Prema sadašnjem modelu opoziv gradonačelnika preko referenduma je neprovediv i zato smo ga htjeli ukinuti. Vjerojatno postoji neki mehanizam preko kojeg bi građani ipak mogli utjecati na opoziv. Primjerice da se propiše koliko građana treba glasati za smjenu da bi referedum prošao, a ne kao do sada koliko birača mora izaći na izbore da bi uopće mogao biti raspisan. Hoće li recimo za smjenu na referendumu morati biti trećina birača ili drugačije, izanalizirat ćemo do drugog čitanja - objasnio je Bauk.

Ključna novina je međutim to što bi se ubuduće gradonačelnici mogli smijeniti u predstavičkom tijelu dakle vijeću i to jednom godišnje ako se ne usvoji proračun. U tom slučaju raspisuju se prijevremeni izbori i na njih idu i gradonačelnik i Vijeće.

- Nedonošenje proračuna predstavlja prvorazredno političko neslaganje gradonačelnika i vijeća i to trebaju razriješiti građani na izborima. Postavilo se pitanje je li proračun jedino mjesto na kojem se može izazvati prijevremene izbore. U prvom prijedlogu od ljeta bio je instrument da se izbori mogu zatražiti u svakom trenutku. Međutim u ovom prijedlogu toga nema jer smo držali da je jednom godišnje sasvim dovoljno da se prijepori između gradonačelnika i vijeća riješe do kraja godine ili da se time outom od 3 mjeseca dok traje privremeno financiranje održe novi izbori. Ovo je dovoljan mehanizam i on će utjecati na razumne čelnike izvršne vlasti i na razumne vijećnike i vjerujemo da tih izbora neće biti previše – kaže Bauk.

Također novim zakonom gradonačelnici će dobiti mogućnost izbora pročelnika te imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora u gradskim tvrtkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:44