AMANDMANI NA PRORAČUN

Bauk tražio da država uloži 10.000 eura za ‘podešavanje‘ Plenkovićeva radara: ‘Bolje bi znao tko je oko njega‘

U Saboru u ponedjeljak prijepodne vladini dužnosnici redom su odbijali oporbene amandmane na prijedlog državnom proračuna za 2023.

Arsen Bauk

 Damjan Tadic/Cropix

U Saboru u ponedjeljak prijepodne vladini dužnosnici redom su odbijali oporbene amandmane na prijedlog državnom proračuna za 2023., među kojima i onaj Arsena Bauka (SDP) kojim je zatražio 10.000 eura "za podešavanje radara" premijera Andreja Plenkovića.

Unatoč Plenkovićevim izjavama da dobro prepoznaje tko ima kakvu agendu veliki broj vladinih dužnosnika završio je s one strane pravosudnog sustava, kazao je Bauk izrazivši žaljenje što mu amandman nije prihvaćen.

„Popravkom radara i filtera premijer bi možda primijetio tko je oko njega i možda ih smijenio”, ustvrdio je.

Nije prošao ni amandman Kluba zeleno-lijevog bloka da bi se povećala sredstva za borbu protiv korupcije za jedan euro, kojim su željeli ukazati na velike troškove zastupanja Republike Hrvatske u inozemstvu kao posljedici pristupanja štetnim međunarodnim ugovorima, poput Ugovora o energetskoj povelji.

Zeleno svijetlo nije dobilo ni predloženih pola milijuna eura više za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti Sabine Glasovac (SDP) koja ističe da se kod nasiromašnijih udio troškova hrane penje na preko 50 posto a stanovanja preko 30 posto te da raste broj blokiranih.

„Dajte barem nešto prihvatite, smilujete se, ovo su zaista sjajni amandmani”, kazao je Marin Miletić (Most) nakon odbijanja njegovih amandmana kojima traži sredstva za sanaciju planinarskog doma na Snježniku, sportsku dvoranu za gimnaziju u Požegi, boćarski klub Vežica itd.

Razočaran je i Željko Sačić (Suverenisti) jer potporu nisu dobili njegovi prijedlozi da se osiguraju sredstva za obuku nerazvrstanih i razvrstanih pričuvnika . "Treba ih obučiti, da malo vježbaju i pucaju da mogu braniti Hrvatsku ako do toga dođe. Pogledajte što se događa u Ukrajini, tko zna što će biti u Hrvatskoj, tko će nas braniti?”, upitao je.

Na predloženi državni proračun za iduću godinu podnijeto je 428 amandmana od 29 zastupnika i devet klubova a čak je 58 nevažećih, izvijestio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Nevažeći amandmani takvi su ugavnom zbog tehničkih pogresaka, odnosno neujednačenosti iznosa koji se predlažu smanjiti odnosno povećati, pojasnio je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić.

Vladini dužnosnici odbili su i 30-ak amandmana koje je oporba podnijela na konačni prijedlog zakona o strateškim robnim zalihama, zakona o sportu i izmjene zakona o državnim službenicima.

Na prijedlog zakona o sportu prihvaćeni su amandmani HDZ-a prema kojima uvjet za dobivanje Državne nagrade za životno djelo neće biti prethodno dodijeljena godišnja nagrada, a kako bi svi sportaši, treneri i ostali stručni djelatnici zaslužni za razvoj sporta bili u jednakom položaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 17:03