RASPRAVA O SLOBODNIM ZONAMA

BAUK USTVRDIO DA JE SABOR POSTAO SLOBODNA ZONA 'Veći skandal je proglasiti sabornicu uredskom prostorijom nego istu kao uredski prostor iznajmiti'

Arsen Bauk
 Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnici u četvrtak su zaključili kako su slobodne zone u Hrvatskoj, unatoč padu interesa za rad u njima, one i dalje potrebne, a SDP-ov zastupnik Arsen Bauk ustvrdio je kako je i sabornica postala slobodna zona aludirajući na njezino iznajmljivanje za kongres Europske pučke stranke.

Ulaskom u Europsku uniju postali smo dio unutarnjeg europskog tržišta pa su slobodne zone prestale biti atraktivne za poduzetnike koji posluju s EU, no ipak su i dalje interesantne za one koji posluju s trećim zemljama, rekao je Žarko Tušek (HDZ).

"Unatoč padu broja korisnika, one imaju svoj potencijal", istaknuo je Tušek dodavši da takvu ponudu treba održati sve dok netko unutar tih zona posluje i ostvaruje gospodarski interes.

Sličnog je stajališta i Saša Đujić (SDP) koji kaže da će tržište pokazati kada više neće biti potrebne.

Rasprava o slobodnim zonama potaknula je Arsena Bauka (SDP) da ustvrdi kako je i sabornica postala slobodna zona.

"Kada vladajuća stranka iznajmi sabornicu za sastanak platit će 42 tisuće kuna, a kada oporbeni zastupnik u sabornici na laptop stavi naljepnicu platit će 86 tisuća kuna", rekao je Bauk te ocijenio kako je i veći skandal proglasiti sabornicu uredskom prostorijom nego istu kao uredski prostor iznajmiti.

U 2018. u Hrvatskoj je poslovalo osam slobodnih zona u kojima je bilo zaposleno 2.885 radnika. Ukupni prihodi svih korisnika slobodnih zona iznosio je 9,32 posto više nego prethodne godine, uz dobit od 150 milijuna kuna ili 35,74 posto više. Ukupan izvoz svih korisnika slobodnih zona u 2018., uključujući i isporuku dobara na tržište Europske unije, iznosio je nešto više od milijardu kuna, izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:44