REAKCIJA IZ LONDONA

BBC je objavio analizu izbora u Hrvatskoj, kažu da je samo jedna stvar sigurna: ‘Glavni akter još ima vremena za bis‘

HDZ je očito, i nimalo iznenađujuće s obzirom na nenadmašne resurse i organizaciju, i dalje najveća stranka, piše BBC

Zoran Milanović

 Stringer/Afp

I svjetski mediji pišu o jučerašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. BBC piše da su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović bili glavni igrači uoči izbora, no čini se da su im šou možda ipak ukrali popratni igrači. BBC piše i da će vjerojatno uslijediti turbulentno postizborno razdoblje.

Preliminarni rezultati pokazuju da su strane u rasponu od nacionalističke desnice do zelene ljevice dobile značajan broj mjesta u parlamentu. Niti premijerova vladajuća stranka HDZ, niti SDP koju je favorizirao predsjednik, nisu same osvojile dovoljno mjesta za formiranje vlade.

To znači da se Hrvati pripremaju za političku trgovinu kako bi se formirala vladajuća koalicija. Ili, ako to ne uspije, održiva manjinska vlada.

HDZ je očito, i nimalo iznenađujuće s obzirom na nenadmašne resurse i organizaciju, i dalje najveća stranka. No njihov je broj mandata znatno manji u odnosu na posljednje izbore 2020., a i daleko ispod 76 potrebnih za većinu.

U međuvremenu, SDP-u slijedi razočaranje što mu kontroverzna potpora predsjednika Milanovića nije donijela više mandata. Njihov se ukupni broj mandata malo promijenio u odnosu na 2020.

Kao stranka čija potpora pokriva širok raspon birača od desnog centra do desnih nacionalista, HDZ bi obično tražio podršku manjih stranaka na istom dijelu političkog spektra. Ali i desničarski nacionalistički Domovinski pokret, kao i konzervativni Most sada se ponašaju kao da ih je teško dobiti.

Čelnik Mosta Božo Petrov kaže da nije otvoren za mogućnost ulaska u vladu koju vodi HDZ. Njegova je stranka ranije bila dio takve koalicije, no ovaj put neće.

- HDZ treba otići u oporbu, rekao je Petrov.

Još desnije, Domovinski pokret koji je odnio 14 mandata, čini se, uživa u tome.

- Ključno je da ćemo razgovarati sa svima, rekao je čelnik DP-a Ivan Penava.

Problem za SDP je taj što im ni pregovori s Domovinskim pokretom neće nužno pomoći da prijeđu barijeru od 76 mandata. Te dvije stranke nisu baš prirodni politički prijatelji. A takvo bi partnerstvo udaljilo i druge potencijalne saveznike.

Zeleno-lijeva Možemo! inzistira na tome da nije zainteresirana za podršku bilo kojoj vladi koja uključuje Domovinski pokret. No rezultati otežavaju pojavu koalicije ‘od centra prema lijevo‘ u kojoj bi Možemo sudjelovali, ili joj barem dali podršku.

Jedno je sigurno, piše BBC: Zoran Milanović ostaje predsjednik Hrvatske. A izbor kandidata za premijera njegova je povlastica. Glavni akter možda još ima vremena za bis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:02