NEGATIVNI TREND

BDP U PRVOM TROMJESEČJU PAO ZA 1,5 POSTO Oporba: 'To je rezultat loše ekonomske politike ove Vlade'

Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju ove godine 1,5 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego u prethodnom kvartalu, ali veći nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ove godine pao 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je šesto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je manji pad nego u četvrtom tromjesečju prošle godine , kada je BDP skliznuo 2,3 posto, ali veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1,2 posto na godišnjoj razini. Pritom su svi očekivali pad - u rasponu od 0,3 do 2 posto.

'SVE JE UPUĆIVALO NA TAKAV REZULTAT' Oporba o padu BDP-a

Nastavak negativnih trendova odnosno pad BDP-a za oporbu je očekivan s obzirom na ekonomsku politiku Vlade.

- Sve što se događalo u tom prvom kvartalu je upućivalo upravo, nažalost, na takav rezultat. Ono što posebno brine jest da je u međugodišnjem mjerenju taj pad intenzivniji nego što je bio u prvom kvartalu prošle godine.Tako da takav ekonomski rezultat jasno zahtjeva promjenu ekonomske politike, zaokret u načinu vođenja ekonomske politike, u prioritetima, žurno usmjeravanje Vlade na poboljšanje poslovne klime, poboljšanje uvjeta investiranja, na reforme - naglasila je HDZ-ova Martina Dalić koja ne vidi prostora za naglo i iznenadno poboljšanje trendova.

- Ono što radite danas, daje rezultate kroz šest do osam, a ponekad i više mjeseci. A nažalost ono što se danas kod nas radi i mjere ekonomske politike koje se provode, nisu one za koje vidim da bi u budućem vremenu mogle pridnonijeti, odnosno zaokrenuti te trendove, posebno ne onom dinamikom kojom bi to u stvari bilo potrebno - kaže Dalić.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar slaže se kako je nastavak negativnog pada BDP-a isključivo posljedica loših poteza u gospodarskoj politici.

- Ta politika se oslanja isključivo na mjere štednje koje su rezultirale padom kupovne moći, a pad kupovne moći uvijek rezultira padom BDP-a. S druge strane, rezultat je to i montarne politike koja još uvijek jedino što radi, jest da se bavi tečajem bez utjecaja na visinu cijene kapitala kamate. Kad jedno s drugim povežete onda je ovaj minus očekivan – objašnjava Lesar. (Suzana Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:24