POKAZAO PRESUDU

Beaković: Zapošljavanje bivšeg pročelnika za kulturu bilo je nezakonito, Komadina treba odgovarati

Vijećnik HDZ-a smatra da je Komadina naredio besramnu političku korupciju
Dinko Beaković
 Matija Djanjesic/Cropix

Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinare da je zapošljavanje bivšega županijskog pročelnika za kulturu Valerija Jurešića bilo nezakonito te da za to treba odgovarati župan Zlatko Komadina.

Beaković je novinarima pokazao presudu Ustavnog suda iz prosinca 2019. kojom se odbija ustavna tužba Valerija Jurešića. Istaknuo je da je proces koji traje sedam godina došao do kraja, a vijećnici HDZ-a, dodao je, još su 2013. upozoravali na Jurešićevo nezakonito zapošljavanje.

Od tada su, rekao je Beaković, u Županijskoj skupštini doživjeli "bezbroj uvreda i omalovažavanja", a neki su i tuženi jer su se o tome usudili govoriti.

Također je rekao kako nitko ne spominje tu presudu, a Komadina naglašava da je Jurešić njega tužio. Beaković je istaknuo da Jurešić jest tužio župana Komadinu jer mu je on nakon inspekcijskog nalaza na kraju ipak morao dati otkaz.

Smatra da je u tom slučaju Komadina bio naredio besramnu političku korupciju te da je u sve uvukao više osoba, primjerice pravnu službu i članove Županijske skupštine. Upitao je zna li župan za zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi te je li pokrenuo postupak prema odgovornim osobama na županijskome Službeničkom sudu.

"Svi su znali da je zapošljavanje bilo nezakonito i svi su šutjeli, pa bi trebali i odgovarati", rekao je Beaković, ocjenjujući da je učinjena golema šteta te da je u županiji radila osoba koja nije smjela biti na tom radnom mjestu, a nisu radile osobe koje su se javile na natječaj i ispunjavale sve uvjete.

"Bilo bi pošteno da 1,5 milijuna kuna, koliko je primio Jurešić za plaće, u županijski proračun vrati upravo Komadina jer je to zapošljavanje bila politička korupcija i dogovor župana i HNS-a", rekao je.

"Zbog brutalnog i bespravnog kršenja zakona, naređivanja i provođenja sramotne političke korupcije, župan Komadina mora odgovarati i odgovarat će jer su određeni postupci pokrenuti i neće moći izbjeći dati odgovore", rekao je Beaković i dodao da bi Komadina zbog svih postupak, ako je moralan i častan, morao dati ostavku na dužnost župana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:26