HOROR U MEĐIMURJU

Beba iz Čakovca čudom je preživjela očev zvjerski napad metalnom šipkom: ‘Ovakav slučaj ne pamtimo...‘

Pedijatri iz bolnice u Čakovcu ne sjećaju sa da su ikada vidjeli ovakve ozljede na tako maloj bebi

Bolnica u Čakovcu; ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Isto mjesto gdje je lani ubijena majka desetero djece, Piškorevac, u subotu poslijepodne iznova je bilo mjesto, umalo strašnog zločina. Muškarac u sredini dvadesetih, metalnom je šipkom izudarao suprugu i njihovo dijete staro 19 dana. Oboje su pretrpjeli ozljede, samo pukom srećom, ne i smrtonosne. To da je tako malena beba bez većih posljedica pretrpjela tako brutalan napad, ravno je čudu, kaže nam ravnatelj čakovečke bolnice, dr. Igor Šegović, u kojoj su majka i dijete ostali na promatranju.

Dječak ima kontuzije na natkoljenici i dvije ranice na glavi, iznad lijevog uha.

Iako je i sama zadobila brojne udarce po tijelu, majka stara dvadesetak godina, u dobrom je fizičkom stanju, a u bolnici je kao pratnja svojoj bebi, koja je u istoj zgradi, koji kat niže, sad već prije 21 dan i rođena. U bolničkoj sobi broj tri sa staklenim zidom, kako bi djeca cijelo vrijeme bila pod paskom osoblja, su krevet za majku i kolijevka za njezinog sina. No, dijete je na prsima, pa su oboje skutreni na krevetu.

- Još nekoliko ćemo ih dana zadržati na promatranju, kako ne bi kod djeteta došlo do neželjenih komplikacija. Zasad je sve u redu, osim što bebu pri pregledima i pomicanju boli natkoljenica, u koju je dječak zadobio udarac – kazuje za Jutarnji pedijatrica Danijela Blažić.

U osam godina staža na pedijatriji, nagledala se svačega, ali ovako malo dijete s takvom anamnezom nije bilo među pacijentima. Bilo je fraktura, ozljeda i trovanja, ali koje su zaigrana djeca, nepažnjom skrivila sama.

- To je dijete imalo veliku sreću, nadamo se da će tako i ostati. Nalazi su u redu – kaže doktorica.

Ravnatelj Šegović, i sam pedijatar, dulje je u branši od doktorice Blažić, ali ni on se ne sjeća ničega, ni približno sličnog slučaju ovako divljačkog napada na bebu staru 19 dana. Najsličniji tome bio je napad na majku, koja je pritom ispustila dijete, pa od udarca izgubila ravnotežu, pala na dijete i ozlijedila ga svojom težinom.

Pedijatar kaže da liječnici često moraju biti i dobri psiholozi.

- Roditelji dovedu ozlijeđeno dijete, kažu palo je ili slično. Ponekad ozljede mogu biti jednake onima namjerno nanesenima, pa moramo prema ponašanju roditelja i djece procijeniti trebamo li slučaj prijaviti socijalnoj službi.

Županijsku bolnicu Čakovec posjetili su i čakovečki policajci koji su razgovarali s majkom.

Prema svim do sad obrađenim nalazima, dijete bi trebalo biti u redu. Krvarenja u mozgu nema, a bude li ga, što liječnici ne očekuju, ali kod ozljeda glave uvijek su oprezni s procjenama, dijete će se, po već uhodanoj praksi, prevesti u zagrebačku kliniku.

- Takve ozljede, tupim predmetima po glavi, mogu po bilo koga završiti loše, osobito za bebu – kaže dr. Šegović.

Ostane li majka pri odluci da prekine zajednički život s nasilnikom, novi će joj smještaj osigurati Centar za socijalnu skrb. Iz socijalne službe kažu da se radi o obitelji s dvoje djece i da prijava s njihove adrese dosad nije bilo.

- Prijava za tako malenu djecu nije bilo. Događa se nasilje nad djecom, ali to je, hvala Bogu, rijetkost. Dobro je da se dijete oporavlja, što je u ovom trenutku najvažnije. Iz medija sam pročitala da je nasilja u toj obitelji već bilo, ali pitanje je zašto to dosad nitko nije prijavio. Svatko od nas dužan je prijaviti primijeti li nasilje u obitelji, baš zbog toga da probamo prevenirati takve slučajeve - apelira ravnateljica

Majka je šokirana izrazila želju da se ne vrati zajedničkom životu sa suprugom. On je zadržan u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:11