PONUDIO JAMČEVINU

Bebić: Nitko neće odlučivati tko je moj prijatelj. Normalno da sam pomogao Sanaderu

IDS-ovac Damir Kajin nakratko je izašao sa sjednice samo kako bi rekao da 'izbori nikada nakon 1990. godine nisu bili potrebniji nego sada'
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Oporbene stranke ponudile su se sudjelovati u donošenju pet europskih zakona o kojima je Sabor već raspravljao kao i u raspravi o odluci o privremenom financiranju i deklaraciji o EU-u kao i u raspuštanju Sabora, rečeno je na sjedinici predsjedništva Hrvatskog sabora. No, konkretan dogovor o nastavku rada Sadbora nije postignut.

HNS-ovka Vesna Pusić i SDP-ovka Milenka Opačić nakon nastanka su istaknule kako vladajući HDZ i dalje inzistira da Sabor nastavi s normalnim radom , no dodaju kako će radna skupina svih parlamentarnih stranaka, čije osnivanje je dogovoreno, odlučiti o kojim će se točkama u Saboru još raspravljati.

Radna skupina s radom počinje već sutra, a u njoj će sjediti Andrija Hebrang (HDZ) i Milorad Pupovac (SDSS) kao predstavnici vladajuće većine te Milanka Opačić (SDP) i Vesna Pusić (HNS/HSU) kao predstavnice oporbe.

- Očekujemo da će se kroz Radnu skupinu HDZ i oporba još možda usuglasiti oko nekih pitanja ili barem to očekujemo. Mi želimo okupiti svakoga i sve, za neki zakon nije baš svejedno ako se donese s velikim postotkom suglasja i neki koji tek prođe uz formalnu većinu - rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Bebić je istaknuo kako će HDZ već sutra imati kvorum za izglasavanje zakona, no dodao je kako nije na njemu da o tome nagađa, već je na predsjednicima klubova da osiguraju kvorum.

- Meni je važno da svi sudjeluju i naravno u tom pogledu ne mogu posebno ništa činiti nego u suradnji s klubovima želim da mi završimo na opće zadovoljstvo, na jedan koliko toliko dostojanstven način - pojasnio je Bebić.

Što se tiče datuma kada bi se Sabor trebao raspustiti, Bebić je priznao da je to pitanje još uvijek otvoreno. Bilo je najavljeno da bi se takva odluka trebala donijeti 28. listopada kako bi izborna kampanja završila do 2. prosinca te da dva dana nakon toga budu održani izbori.

- Možda bude i neki drugi datum i to smo stavili u zadaću da eventualno razmotrimo. Što se mene tiče i mojih poslovničkih ovlasti ja sam fleksibilan za sve prijedloge koji se temelje na poslovniku - zaključio je Bebić koji nije želio komentirati što će biti sa 'zakona o ništetnosti' i prateće deklaracije.

Bebić je na upit novinara komentirao kako je Sanader njegov prijatelj pa je smatrao normalnim da mu pomogne. Dodao je da ne zna kakva je reakcija u stranci na njegovu nakanu da založi svoju imovinu za jamčevinu za bivšeg premijera. Ističe kako mu to i nije važno.

Ponovio je više puta da ima ustavna prava kao građanin i čovjek i da niti jedna njegova funkcija to ne može suspendirati. Novinari su prenijeli komentare pojedinaca da Bebić kao predsjednik Sabora svojim postupkom ugrozio sve ono što su Vlada i DORH napravili, dok je on rekao da se poziva na 28. članak Ustava.

- Kako netko može napisati da netko mora ostati u zatvoru zbog političkih razloga? Jesam li ja ikad tvrdio da je bilo tko nevin ili prav? Jesam li tvrdio, sjećate li se? Nikad! Međutim, nitko neće odlučivati tko je moj prijatelj, a prijatelji se ocjenjuju u teškim situacijama ne kad je netko na vlasti pa ima sto prijatelja, a zapravo nema ni jednog - odgovorio je pomalo uzrujano Bebić.

Podsjetimo, sjednica predsjedništva Hrvatskog sabora počela je danas u 10,30 sati na prijedlog Kluba SDSS-a. Tijekom više od sat vremena stranke su se pokušale dogovoriti kako će zaključiti zadnje zasjedanje u šestom sazivu. IDS-ovac Damir Kajin nakratko je izašao sa sjednice samo kako bi rekao da 'izbori nikada nakon 1990. godine nisu bili potrebniji nego sada'.

- Vladajuća većina sa njihovim satelitima se doista urušava i zemlja zajedno s njima prolazi agoniju. Lako za HDZ i njihove satelite, ali nikome razumnom u RH ne može biti svejedno za zemlju - naglasio je Kajin.

Članovi Kukuriku koalicije odlučili su prošlog tjedna da više neće sudjelovati aktivno u radu Sabora.

- U situaciji u kojoj je komunikacija u Saboru dovedena na razinu bacanja flaša i papira kao u zadnjoj birtiji smatramo da više ne možemo sudjelovati u radu Sabora. Ne dozvoljavamo da nas uvuku na tu razinu rušenja ugleda Sabora. Dolazit ćemo u Sabor, ali u njegovu radu nećemo sudjelovati - objasnila je prošlog četvrtka Pusić.

S njome se složio i SDP-ovac Slavko Linić koji je istaknuo kako Sabor u posljednje vrijeme pokazuje da ga uopće ne znanimaju problemi građana i gospodarstva nego samo stranke i predizborna kampanja.

- Stoga nema svrhe biti ukras Saboru koji ne vodi brigu o stanju u Hrvatskoj. Ne vidimo potrebu raditi u takvom okruženju. Radije ćemo pripremati dokumente kako bi to sve bilo drugačije u idućem mandatu - zaključio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:02