CRVENA LISTA

Beč odbio novi prijedlog iz Zagreba: ‘Razmatrali smo tu opciju, ali to nije moguće, evo i zašto‘

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da uvede upozorenja samo za određene dijelove zemlje
 Ivo Ravlić/Cropix

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto upozorenja protiv putovanja za cijeli teritorij Hrvatske uvede tu mjeru samo za određene dijelove zemlje, javlja u utorak austrijska novinska agencija APA.

- Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravstva, ureda saveznog kancelara i ministarstva vanjskih poslova odlučeno da se izda upozorenje za cijelu Hrvatsku - rekla je za agenciju APA glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Razlog za takvu odluku, kako je dodala, je činjenica da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mjestu.

Upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Ova mjera natjerala je brojne austrijske turiste da prekinu odmor u Hrvatskoj i vrate se u Austriju.

Hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje glede putovanja u Hrvatsku.

I ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regijama u koje putuje većina austrijskih turista povoljna, prenosi APA.

Svaki četvrti austrijski turist napustio Hrvatsku

Prema podacima koje nam je dostavio HTZ, ovaj vikend Hrvatsku je, gledajući generalne brojke, napustilo 10 tisuća Austrijanaca, no teško je reći koliki je ovdje udio onih koji su zbog najave uvođenja mjera skratili svoje ljetovanje i otišli ranije, a koliko ih je ionako ovaj vikend planiralo povratak kućama.

Konkretnije, u petak je, prema podacima iz eVisitora, u Hrvatskoj boravilo sve skupa 40 tisuća, a jučer 30 tisuća Austrijanaca, što znači da ih je ovaj tjedan na Jadranu četvrtina manje nego prošli.

“Odluka austrijskih vlasti da je od jučer po povratku iz Hrvatske potrebno predočenje testa na Covid-19 ili odlazak u samoizolaciju sigurno će doprinijeti smanjenju turističkog prometa s tržišta Austrije u narednom razdoblju.

Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu kolovoza nalazi na šestom mjestu s ostvarenih više od 635 tisuća noćenja, što je oko 60 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju”, poručili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Velika Britanija posljednja je u nizu europskih država koje razmišljaju o tome da uvedu mjere za turiste povratnike iz Hrvatske.

Ako je vjerovati njihovim medijima, prije svega The Independentu i Daily Mailu, britanska vlada razmišlja o uvođenju obavezne 14-dnevne karantene za sve britanske turiste koji će se s ljetovanja vratiti iz Hrvatske.

Razlog za tu mjeru, navodi The Independent, jesu podaci Europskog centra za sprečavanje bolesti (ECDC) prema kojem maksimalna prosječna stopa oboljelih na 100.000 stanovnika tijekom dva tjedna, koja se tolerira za neograničeno prelaženje granice, iznosi 20, a ta je stopa za Hrvatsku jučer, prema ECDC-u, iznosila 32,2.

20.000 Britanaca

Prema procjenama britanskih medija, u Hrvatskoj se u ovom trenutku nalazi 20 tisuća Britanaca, no podaci iz eVisitora pokazuju kako ih je trenutno u Hrvatskoj ipak nešto manje, točnije oko 15 tisuća.

Vijest o tome da će Hrvatsku i Velika Britanija moguće staviti na crvenu listu prenosi i Daily Mail, no oni istu sudbinu predviđaju i Turskoj te Grčkoj, sve redom zemljama u kojima se posljednjih tjedana opet počela pogoršavati epidemiološka slika.

Spominju se, doduše, i Španjolska i Francuska, a Španjolskom se posljednjih dana prilično bave i njemački mediji, ponajviše Bild, koji žarištem smatra popularno španjolsko ljetovalište Mallorcu te poziva na uvođenje mjera zbog divljanje epidemije.

Službenih ni neslužbenih najava iz Njemačke o uvođenju mjera pri povratku turista zasad nema, no dobar dio sektora strepi da bi to, u slučaju nastavka rasta brojeva, mogla biti logična stepenica, posebno nakon što su nam ograničenje već uveli Austrijanci, Nizozemci, Finci, a najavili Slovenci i Britanci.

Obavezan test

Najavu postroženja prelaska granice prošlog je tjedna slovenskim povratnicima s ljetovanja najavio i glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin, i to upravo dan nakon što se u Ljubljanu vratio s odmora na Krku. A dan poslije se opet zaputio na Jadran.

Kako pišu slovenski mediji, tek bi danas trebala biti poznata odluka Slovenije hoće li i kakve će mjere uvoditi, a zasad se spominje nekoliko varijanti.

Najstroža bi podrazumijevala karantenu za sve povratnike, a javila se ideja i o uvođenju karantene samo za mlade, od 15 do 35 godina. Razmišlja se i o talijanskom modelu koji predviđa predočenje negativnog testa na Covid ili naknadno testiranje pri povratku u zemlju u roku od 48 sati nakon prelaska granice.

Vikendica na Krku

Slovenski mediji spekuliraju da bi se mjere mogle odnositi samo na pojedine djelove Hrvatske, navodeći kako Istra i Kvarner imaju bolju epidemiološku sliku i od same Slovenije.

Moguće da Slovenija pokušava pronaći neku “mekšu” varijantu ograničenja povratka zato što velik broj Slovenaca u ovom trenutku jest na Jadranu ili tek planira tamo poći, a velik dio njih ovdje ima nekretnine u svojem vlasništvu, pa nisu svi zadovoljni vladinim najavama.

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar jučer je Slovencima preporučio da ne putuju u Hrvatsku, a onima koji se vraćaju s odmora predložio da se nekoliko dana izoliraju, za svaki slučaj.

Turisti se mogu testirati u 10 zavoda za javno zdravstvo, test stoji od 500 do 1000 kuna

Odluka nekih zemalja poput Austrije i Italije da njihovi građani nakon ljetovanja u Hrvatskoj moraju imati test na koronavirusa kad se vraćaju kući ili će u četrnaestodnevnu karantenu, značajno je povećala potražnju za testiranjem u Hrvatskoj u proteka tri dana.

Velike gužve bilježe se ispred županijskih zavoda za javno zdravstvo koji obavljaju testiranja, a više od polovice su hrvatski državljani koji se vraćaju na posao u Italiju ili Austriju, ali ima i stranaca. Sve su to razlozi da većina zavoda trenutno radi s maksimalnim kapacitetom i pokušava organizirati i dodatne mogućnosti za testiranje turista. Svi oni sami plaćaju testiranje čija se cijena kreće od 500 do 1000 kuna.

Podaci govore da je testiranje moguće na dvadesetak mjesta u Hrvatskoj, ali sva nisu namijenjena testiranju ‘za vlastite potrebe’. Drugim riječima, svi oni koji nemaju medicinske indikacije, a žele test, moraju ga sami platiti, a takva se testiranja obavljaju u 10 županijskih zavoda za javno zdravstvo. Naime, testiranja u bolnicama namijenjena su za pacijente koji dolaze kao hitni ili leže u bolnici, i za njihove zdravstvene djelatnike.

No, ukupno što u zavodima što u bolnicama trenutni nam je kapacitet oko 4000 testova dnevno, što je, kažu stručnjaci, više nego dovoljno čak i u slučaju da se testira veći broj turista. Do sada se svakodnevno u Hrvatskoj obavljalo oko 1000 do 1300 testiranja, a u prosjeku oko 4 do 5 posto bilo je pozitivno, osim zadnjih dana kad je bio ukupno povećan broj zaraženih, poglavito u Dalmaciji i u Zagrebu.

Na odluke Italije i Austrije vrlo brzo su reagirali županijski zavodi za javno zdravstvo pa je tako u NZJZ-u Primorsko-goranske županije već u subotu pokrenuta akcija prikupljanja briseva i na otocima, poglavito Cresu i Lošinju za tridesetak turista koji su to zatražili prije povratka kući.

Vjerojatno će se nastaviti s tom djelatnošću jer je dio turista odlučio do kraja iskoristiti svoj godišnji odmor na odabranim destinacijama pa će se testirati dan prije povratka. Isto se nastavilo i jučer u zagrebačkom NZJZ-u “dr. Andrija Štampar”, bile su velike gužve za drive in testiranje na koronavirus. “Gotovo smo na granici svog kapacitete jer svaki dan testiramo više od 300 osoba.

Polovica su oni koji se vraćaju na posao u inozemstvo ili su strani turisti. Ima među njima i Talijana, ali i Amerikanaca jer svi na povratku trebaju pokazati negativni test”, kaže zamjenica ravnatelja Zavoda dr. Sandra Šikić. S obzirom na gužvu, apelira na one koji se namjeravaju testirati da se obrate u Covid ambulante domova zdravlja gdje će im uzeti bris.

Povećane gužve za testiranje bilježe se od vikenda i u Međimurju. “I jučer je bila velika navala na naš zavod, i to uglavnom naših građana koji se nakon odmora vraćaju na posao u druge zemlje. Čak 30 testova dnevno radili smo ovih dana, što je za sada naš maksimum.

Naime, uređaj na kojem radimo daje test već za 45 minuta, ali je nažalost skuplji i stoji 1000 kuna. Uskoro nam stiže novi uređaj na kojem će testiranje biti jeftinije”, kaže ravnateljica ZJZ-a Međimurske županije dr. Marina Payerl Pal.

Njemačka izdala alarm za Španjolsku, ali ne i za Hrvatsku

Iako su njemački mediji posljednjih dana dosta izvještavali o mladima koji se s odmora u Hrvatskoj vraćaju zaraženi Covidom-19, jučer nije bilo takvih vijesti ni naznaka da bismo mogli biti stavljeni na crvenu listu rizičnih zemalja.

Za povratnike iz rizičnih zemalja u Njemačkoj je određeno da moraju nakon povratka u 14-dnevnu karantenu, koju mogu izbjeći testiranjem na koronu.

Test je besplatan. Za razliku od Austrije, Njemačka nije izdala upozorenje za putovanja u Hrvatsku, no zato je izdala upozorenje za Španjolsku što Austrija, recimo, nije napravila.

Njemački RTL prenio je kako je Hrvatska neki dan izvijestila o rekordnom broju zaraženih, no pojašnjeno je kako turisti ne trebaju paničariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:44