FEŠTA OD MLADOG VINA

Bela nedeja u Kastvu obilježit će se uz stroge epidemiološke mjere, nema događanja i koncerata

Kako bi se šetnja gradom prilagodila epidemiološkim uvjetima, dolazak na Belu nedeju i odlazak organiziran je odvojenim putem
Bela nedeja u vrijeme prije koronakrize / arhivska fotografija
 Davor Žunić/Cropix

Unatoč koronakrizi, Bela nedeja, tradicionalna "fešta" posvećena mladom vinu, održat će se i ove godine prvog vikenda u listopadu, ali, u skladu s epidemiološkim mjerama, bez desetaka tisuća ljudi na ulicama Kastva i zabave koja traje do kasno u noć.

Kako su nam rekli u Gradu Kastvu, ovogodišnja Bela nedeja obilježit će se na simboličan način trodnevnim reduciranim programom pod epidemiološkim uvjetima od 3. do 5. listopada. U Kastvu će se moći kušati mlado vino, kako se prvog vikenda u listopadu čini već desetljećima, no ponuda i program će tih dana biti drugačiji nego svih proteklih godina,bez večernjih događanja i koncerata. Grad Kastav odlučio se na dnevni program koji će trajati od 10 ujutro do 21 sat, a ponuda štandova bit će znatno skromnija nego inače. Za ugostiteljski dio pobrinut će se kastavski ugostitelji.

Kako bi se šetnja gradom maksimalno prilagodila epidemiološkim uvjetima, dolazak na Belu nedeju i odlazak organiziran je odvojenim putem kao i kretanje starom jezgrom. Kako navode u Gradu, sajmeni dio ponude organizirat će se od Trga sv. Lucije prema gore uz propisani razmak između štandova. Punktovi na kojima će biti ugostiteljska ponuda su Belveder, Fortica, Trg Matka Laginje, Lokvina i Crekvina. Svi ugostitelji će imati barske stolove i klupe tako da se izbjegne gužva na šankovima.

Iz Grada Kastva su priopćili da im je iznimna želja se ne prekine duga tradicija u organizaciji ovog najvećeg kastafskog blagdana.

"I kako kažu da je ona „vavek nova štorija“, ovogodišnja Bela nedeja sigurno neće biti najbolja fešta u našem kraju ali će ipak biti osmišljena s puno emocija i odgovornosti. Po prvi puta nećemo vas pozvati s „Bela nedeja, beli dan homo doma na samanj, na samanj, va Kastav!“ nego svima zaželjeti bolju godinu. Oni koji žele, znaju da će tih dana u Kastvu moći nazdraviti s čašom mladog ili starog „da se užanca ne zatare“, poručuju iz Grada Kastva,

Bela nedeja 2020. odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, a organizatori su Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2020 07:59