GOST U OTVORENOM

BELJAK NASTAVLJA S POKUŠAJIMA OBJAŠNJENJA SVOJIH POTEZA 'Ako o HSS-ovim potpisima bude ovisila većina, nećemo dati potpise Andreju Plenkoviću!'

 Ronald Goršić / Hanza Media

U emisiji HRT-a Otvoreno u srijedu navečer se pričalo o potezu HSS-a da podrži Andreja Plenkovića kao mandatara za formiranje Vlade. Gosti su raspravljali o tome kako će to utjecati na odnose u Narodnoj koaliciji te na pregovore HDZ-a i Mosta.

Gosti emisije bili su predsjednik HSS-a Krešo Beljak, SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar uprave Arsen Bauk, HNS-ova zastupnica u Saboru i bivša ministrica Anka Mrak Taritaš te budući saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. Predstavnici HDZ-a i Mosta nisu se odazvali pozivu na gostovanje u emisiji zbog tekućih pregovora.

Na pitanje voditelja Beljaku ruši li HSS Most, on je to zanijekao:

- Ne, mi ovime dajemo i podršku Mostu. Mi ostajemo opozicijska stranka, mi smo samo napravili demokratski iskorak da pobjedniku izbora damo 100 dana da sastavi Vladu. Mi smo zahvalni SDP-u što smo bili dio Narodne koalicije, a ovo što smo napravili je presedan u hrvatskoj politici. No, to ne znači da ćemo glasati za zakone koje ne smatramo dobrima, a ovim ćemo Mostu pokazati da ne želimo fotelje.

A što ako vam HDZ ponudi neka mjesta?

- Nećemo to prihvatiti sigurno.

Na pitanje voditelja je li SDP HSS-u dao i "više nego što bi ćaća dao", kako je rekao Stipe Gabrić Jambo, Bauk je odgovorio:

- Možda bi ćaća i dao, ali ovo su dali birači, a ne SDP - rekao je Bauk i prokomentirao potez Beljaka da će dati podršku HDZ-u u prvih 100 dana.

- Oni će ostati opozicija po onome što je rekao Beljak - kazao je Bauk, a Beljak je dodao da njihovih pet ruku neće biti presudnih za formiranje Vlade i da oni neće dati potpise ako njihovi budu ključni da se dođe do broja 76, koliko je većina u Saboru.

Ana Mrak Taritaš istaknula je da HNS čvrsto stoji u opoziciji:

- HDZ je jasno istaknuo da je Most njihov prirodni partner i ja očekujem da će oni brzo stvoriti parlamentarnu većinu i pokazati odgovornost za ovu državu. HNS je oporba - rekla je Mrak Taritaš.

Na pitanje postoje li okolnosti u kojima bi HNS podržao HDZ, Mrak Taritaš je odlučno zanijekala:

- HNS će biti konstruktivna oporba i nema što tražiti u Vladi s HDZ-om i Mostom. Mi smo prvi 2015. izašli van i rekli da idemo u oporbu.

Zamoljen da objasni poziciju manjina u pregovorima oko nove vlade Boris Milošević je rekao:

- HDZ pregovara s Mostom i pregovara s nama, zastupnicima manjina. Nama je cilj da Vlada bude stabilna i funkcionalna i da bude proaktivna u pogledu prava manjina - rekao je Milošević.

Na pitanje koliko će trajati pregovori s manjinama, Milošević je rekao:

- Mi ćemo samo tražiti da se poštuju prava manjina i to je više-manje usuglašeno. Drugi dio, koji se odnosi na posebne sporazume s predstavnicima manjina slijedi nakon toga. SDSS će tražiti i određene ekonomske napore Vlade orijentirane na područja od posebne državne skrbi gdje žive predstavnici manjina, ali i ostali građani RH.

Upitan je li na dosadašnjim pregovorima bilo riječi o Zlatku Hasanbegoviću tijekom pregovora, Milošević je rekao da nije:

- U ovom trenutku mi je prerano govoriti o tome, a pregovori su još u plahoj i osjetljivoj fazi.

Arsen Bauk je komentirao izjave Milorada Pupovca koji je rekao da se o pravima manjina nije dovoljno brinulo u prethodnim Vladama, uključujući i onu Zorana Milanovića:

- Mislim da je to krivi dojam gospodina Pupovca. Mi smo jasno stali na stranu manjina, pogotovo kad je bilo pitanje ćiriličnog pisma - kazao je Bauk. On je priznao da je bilo u jednom dijelu taktiziranja da se smanje tenzije, ali je bilo jasno da se to neće dogoditi.

Milošević je odgovorio da je pitanje korištenja pisma manjina i jezika stavljeno na papir tijekom pregovora s HDZ-om:

- Nismo stavili tu neke rokove, samo želimo da buduća Vlada poštuje propise koje to reguliraju.

Anka Mrak Taritaš je na pitanje voditelja rekla da se ne usudi predviđati čeka li nas mirna godina u Saboru sljedeće godine, s obzirom na iskustva ove godine.

Upitan je li njegova jučerašnja odluka da podrži HDZ bila s namjerom da pacificira protivnike u HSS-u, Beljak je rekao:

- Nije, tu je odluku donio Glavni odbor. Ja nemam protivnika, a neki članovi su opstruirali izbore, pogotovo Marijana Petir koja je puno dobila od stranke, a njezina je županijska organizacija dobila tri puta manje glasova nego što ima članova. Ona bi se manje trebala baviti medijima, a više svojom žalbom zbog suspenzije. I ne, ona ne može mene isključiti iz stranke, to bi bilo kao da ja pokušam isključiti vas - rekao je Beljak voditelju emisije Novokmetu.

Bauk je rekao da bi u SDP-u brzo isključili nekog takvog te se prisjetio i Aleksandre Kolarić koja je rekla da neće glasati za SDP, a sada se želi, kako je rekao, agresivno vratiti u stranku.

- O njezinom će povratku odlučiti nadležno stranačko tijelo - kazao je Bauk.

Boris Milošević misli da nema šanse da SDSS ovaj put ostane bez jednog zastupnika kao što je to bio slučaj u proteklom sazivu Sabora:

- Pregovori ovaj put teku dobro i mislim da se to neće dogoditi - kazao je.

Na pitanje gledatelja zašto je suspendirao svoje oponente unutar HSS-a umjesto da otvori dijalog, Beljak je kazao:

- To je odluka koju je Glavni odbor HSS-a donio još prije izbora, a tiče se onih ogranaka koji će ostvariti očito premaleni broj glasova na izborima. Uz otvorenu opstrukciju cijelog niza ljudi koji su dobro živjeli od HSS-a, dobili smo više glasova nego na prošlim izborima - rekao je Beljak, a Bauk dodao da bi rezultat bio znatno drugačiji da se poklopio barem broj članova stranke s glasovima koje su njihove liste dobile.

Pred kraj emisije Beljak je rekao da se nitko od 100 suspendiranih članova do sada nije žalio na odluku o suspenziji.

Na pitanje voditelja o prijedlogu da se uvede obvezno glasanje i zabrane postizborne koalicije, Bauk je rekao da je to preširoko postavljeno pitanje i da je drugi dio naprosto neprovediv jer bi se na izbore izlazilo dok jedna strana ne dobije minimalno 76 glasova.

Na pitanje kad će završiti pregovori HDZ-a i manjina, Milošević je rekao da očekuje da oni budu gotovo sljedeći četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:55