ŠEF HSS-a

BELJAK O PROGRAMU RESTART KOALICIJE 'Nismo, poput naših oponenata, obećali nešto što ne možemo ispuniti, poput kupovine Ine'

Krešo Beljak
 Goran Mehkek / CROPIX

Gostujući u Dnevniku Nove TV, predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da u srijedu predstavljeni izborni program Restart koalicije nije samo popis lijepih želja već da je realan i ostvariv.

- Trudili smo se da, poput naših oponenata, ne obećajemo ono što ne možemo ispuniti, poput kupovine Ine. Ja sam uvjeren da ćemo ga odmah poslije izbora početi ostvarivati - rekao je Beljak.

Predsjednik HSS-a komentirao je potom jednu od točaka programa - zakon o porijeklu imovine.

- Porezna uprava sada ne radi svoj posao. Vidite ljude koji su u mirovini, a koji voze aute od 100.000 eura. Treba prekopirati dobre zakone i dobre primjere iz Njemačke, primjerice. Kod nas je normalno da ljudi imaju vile, a nisu zaposleni. Odmah nakon izbora ćemo donijeti taj zakon i Porezna će odmah to napraviti - pojasnio je.

Beljak je zatim rekao da mu nije jasno što je premijeru Andreju Plenkoviću da se, kako kaže, prepao njega i predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

- Doista ne razumijem što je Plenkoviću da se prepao Bernardića i mene. Odnosno, vjerojatno ima dobrih razloga zašto se boji. Odaje dojam čovjeka koji je u paničnom strahu. Bernardić nije nikada bio dio izvršne vlasti. Plenković se imao priliku dokazati u zadnje četiri godine, pa nije napravio ništa - rekao je za Dnevnik Nove TV.

Beljak smatra da se obrazovanje mora u potpunosti reformirati.

- Ovo što se kod nas događa je jadna reforma. Morate znati da program ne može biti cijela knjiga - rekao je te dodao da je obrazovanje u programu dobilo manje mjesta jer je program fokusiran na gospodarstvo.

- Bez uspješnog gospodarstva nema ni dobrog obrazovanja. Ne smijemo robovati sustavu koji nije ni za 19 stoljeće. Metodologiju same nastave treba modernizirati - ustvrdio je Beljak.

Restart koalicija bi smanjila liste čekanja radom liječnika u popodnevnim smjenama, no njih nedostaje 2000, a postojeći i sada tuku prekovremene koji im se ne plaćaju.

- Osnovni cilj reforme zdravstva je da se ne smije privatizirati sustav. Takav sustav ne želimo. Imamo primjer SAD-a. Napravit ćemo sve da se naš sustav ne pretvori u američki zdravstveni sustav - dodao je Beljak.

Beljak nije htio reći s kime bi Restart koalicija mogla surađivati u formiranju vlasti.

- Imamo najbolju listu i očekujem da dobijemo dovoljno glasova da koalicija neće biti potrebna. Ne bismo koalirali s Mostom. Ne dolazi u obzir ni velika koalicija s HDZ-om - zaključio je Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:37