NIJE BIRAO RIJEČI

Beljak opleo po Čačiću: ‘On je kralj žetona! Najpodmukliji politički trgovac na političkoj sceni‘

Predsjednik HSS-a komentirao je akcijski plan o reformama socijalne skrbi kao i sitaciju vezanu uz ministra Vilija Beroša
Krešimir Beljak i Radimir Čačić
 Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak komentirao je za N1 akcijski plan o reformama socijalne skrbi koji su predstavili ministri Josip Aldrović i Ivan Malenica.

Rekao je kako je bilo tragikomično slušati Aladrovića i Malenicu jer 'ni krivi ni dužni moraju braniti sustav koji nisu osnovali, ali su dio njega i na vrhu su'.

- U uređenim državama u ovakvim slučajevima bi padale glave ministara, ali u ovom slučaju to čak ja ne bih tražio jer ti ministri nemaju ovlasti mijenjati sustav pa ga nemaju ni potrebe mijenjati - kazao je predsjednik HSS-a pa dodao kako se do ovakve situacije došlo jer se 'u gotovo svim segmentima hrvatskog društva zapošljavalo po stranačkim kriterijima - od čistačice do ministara'.

- Imamo kompletni sustav koji je zaposlen po političkoj liniji i onda je tu došlo do negativne selekcije kadrova i događaju se ovakve stvari i onda se svi pitaju tko je kriv, a kriv je sustav, a sustav nema ni ime ni prezime. Na ministrima je da štite sustav, radi kojeg oni jesu ministri, to je stranačka vojska koja izlazi na izbore i Malenica i Aladrović njima mogu zahvaliti što su ministri. Građani znaju da je sustav politika, najveći problem je što je politika uhljebljivanja dovela tu gdje jesmo - kazao je i napomenuo da je taj sustav 99% HDZ-ov.

Osvrnuo se tzatim i na situaciju s ministrom Vilijem Berošem i kazao kako smatra da će on još neko vrijeme ostati na toj poziciji jer ima podrušku vladajuće većine.

-To je taj sustav, neće postavljati pitanja odgovornosti, novca koji je bačen na nešto što se pokazalo neuspješnim, na nešto što je vjerojatno dogovoreno pogodbom, sustav će braniti Beroša, osim ako se ne pojavi još koja afera onda će ga odbaciti. Ako ga Plenković odluči pustiti niz vodu to će otići, ako ne onda će ostati. Ako ga je već pustio vjerojatno će ministar postati njegov zamjenik, baš kao što je i on bio zamjenik Kujundžića, on je dio sustava i odgovornost Vilija Beroša je opet odgovornost sustava. On je sebi u javnosti stvorio ime spasitelja, a malo tko je htio znati da je Beroš bio pomoćnik najgoreg ministra u povijesti Kujundžića. Ako je bio pomoćnik najgoreg nije mogao biti dobar bez obzira na lijepu sliku koja se kroz medije stvarala po nalogu Vlade - kazao je Beljak i naglasio kako opet neće biti reforme sustava.

- Znate kako se imenuju ravnatelji u zdravstvu, ali je to možda manje izraženo jer morate biti liječnik. Tu je politika možda manje upletena. Diplomu socijalnog radnika ne morate dobiti u Zagrebu, nego možete u Banjaluci i onda osobe upitne kvalitete rade na odgovornim funkcijama i zato dolazi do ovih propusta - zaključio je pa na kraju opleo po Radimiru Čačiću.

- Govorimo o žetončićima, svakakvih ima, ali imamo kralja žetona, to je Radimir Čačić. To je najpodmukliji politički trgovac na političkoj sceni. On neće izaći iz vladajuće većine jer ima koristi od toga. Čačić je političar koji je na odlasku i ne može biti u opoziciji. Ja si mogu priuštiti da mislim da Hrvatska može drugačije. Radimir Čačić ne želi drugačiju Hrvatsku i on je dio vladajuće većine i to će ostati - kazao je i istaknuo kako će uvijek biti na strani Zorana Milanovića jer je on 'suprotno od Čačića bez obzira na to što su surađivali'.

- Čačić je na prodaju i može ga kupiti svatko za njegovu cijenu, ja i Milanović nismo - zaključio je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2021 12:40