ZABIO GOL U GOSTIMA

Beljak ukrao slavlje HSLS-u: 'Nazadna je ideja zabrane pobačaja. Zašto liberali nisu na skupu'

 CROPIX/Ante Čizmić

Miro Kovač, HDZ-ov ministar vanjskih i europskih poslova, rekao je jučer prigodom obilježavanja 27. rođendana HSLS-a kako sa svima razgovara u interesu Hrvatske, pa tako i s Mađarima, odgovarajući na pitanja novinara je li s mađarskim kolegama razgovarao o odnosima Ina-MOL.

- Razgovorat će se sa svima onima koji su Hrvatskoj važni, s Mađarima, Slovacima, Poljacima, Francuzima... Postoje mehanizmi suradnje, tu su procesi, a arbitraža se ne stavlja pored toga. Imamo kontakte pa i s mađarskom vladom - rekao je Kovač.

Ponovio je kako će biti pokrenuta istraga od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te da je Karamarko sve već jasno rekao. Uvjeren je da će Povjerenstvo utvrditi da nije bilo sukoba interesa.

- Nema nikakve štete. To su političke igrice koje su u funkciji prikrivanja neefikasnosti idejne praznine oporbe koja nema nikakve inicijative već se bavi opozivom u Saboru. Od toga nema ništa – poručio je Kovač.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak je pak pozvao Most da pri izglasavanju opoziva prvom potpredsjedniku Vlade u Saboru postupe po svojoj savjesti. Nije htio odgovoriti kako će HSS-ovi zastupnici glasati jer, kaže, ne odlučuje o tome HSS nego Most.

- Tu su gospoda iz Mosta, oni znaju što rade, pa neka postupe po vlastitoj savjesti. Govore da im je Hrvatska na prvom mjestu, da neće dopustiti nikakve koruptivne radnje pa neka se izvole sada pokazati. Šteta je velika – kaže Beljak.

Smatra kako Vlada može opstati i bez Karamarka, a oni će o ostanku ili izlasku iz Domoljubne koalicije odlučiti nakon 4. lipnja kada će im svoj program predstaviti premijer Tihomir Orešković.

- Vlada može opstati jer je sada na redu uhljebljivanje – kaže Beljak.

Drago Prgomet, predsjednik HRID-i, otvoreno je rekao kako će oni glasati protiv Karamarka jer smatraju da je preveliki teret za svoju stranku i Vladu.

- U ovom trenutku on nema naše povjerenje jer je politički teret koji nosi, s obzirom na objavljene dokumente, prevelik – smatra Prgomet.

Inače, na proslavi 27. obljetnice HSLS-a, prve hrvatske stranke u demokratskoj Hrvatskoj, bio je i legendarni liberal Dražen Budiša, a na Strossmayerovu trgu u Matici hrvatskoj okupilo se nekoliko predstavnika drugih stranaka iz vlasti, ali i iz oporbe. Uz predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, te Kovača, Beljaka i Prgometa, bili su tu i zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar, saborski zastupnik Mosta Juro Martinović, predsjednik Reformista Radimir Čačić, te predstavnici HSP AS-a, Hrasta, te Ana Stavljenić Rukavina iz stranke Milana Bandića.

Zagreb, 210516.
Matica Hrvatska. Svecana sjednica Sredinjeg vijeca HSLS-a kojom je obiljezen 27. rodjendan HSLS-a, prve demokratske stranke osnovane u modernoj Hrvatskoj.
Na fotografiji: Darinko Kosor i Drazen Budisa.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX/Bruno Konjevićš

Na pozornici je poentirao Krešo Beljak koji je prozvao sve okupljene liberale što nitko od njih nije podržao prosvjedni skup za pravo žena na izbor koji se održavao ispred zgrade Matice hrvatske.

- Žalosno je ovo što se događa u Zagrebu. Hrvatska se na neki način vraća unatrag. Žalosno je da ljudi koji pod krinkom borbe za život promoviraju nazadne ideje i žalosno je da nitko, uključujući i liberale, ne stoji u obrani prava žena. Nazadna je ideja zabrana pobačaja. Ja bih išao na skup, ali me nije nitko zvao – rekao je Beljak te dodao kako bi sve stranke donekle trebale biti liberalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:05