POLITIČKI DRAMOLET MEĐU SELJACIMA

BELJAKOV 'SALTO MORTALE' NIJE IMPRESIONIRAO MARIJANU PETIR 'Ne zna što radi, izgubio je kontrolu...' BELJAK 'Ostajemo vjerni Narodnoj koaliciji'

Marijana Petir i Krešo Beljak
 Goran Mehkek / Hanza Media

Marijana Petir u 16.45 sasula je 'drvlje i kamenje' po predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku i najavila da sa svojim saveznicima u stranci pokreće postupak njegove smjene. Između ostalog, zamjerila mu je navodno prešućivanje ponude HDZ-a koja je stigla uoči izbora i potpisivanja sporazuma s Narodnom koalicijom.

Međutim, samo dva sata poslije dogodio se veliki obrat, neki su ga već nazvali 'salto mortale' - Krešo Beljak je objavio da će on i četiri HSS-ova izabrana zastupnika dati potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade, ali naglasio je kako će ta podrška trajati samo 100 dana i da će nakon toga HSS postati žestoka oporba. Ta njegova odluka nemalo je iznenadila i samu Petir.

- Naglašavam da nikad nisam rekla da je HSS trebao ići s HDZ-om, već sam samo podržala poziv na razgovor s gospodinom Plenkovićem. Beljak nije htio ni razgovarati tako da mi je nejasno kako je odlučio dati podršku Vladi, nejasno mi je kako kane surađivati, hoće li uopće sudjelovati u Vladi. Sve mi se čini da se Beljak boji za svoju fotelju, a koliko vidim, izgubio je kontrolu - rekla je Petir u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno'.

Nešto ranije, glavna oponentica Beljaka gostovala je i u emisiji RTL Danas i prokomentirala iznenađujući zaokret.

- Moje mišljenje je da Beljak ne zna što radi niti govori. On je ovo napravio vjerojatno iz želje da sačuva svoju fotelju. Mislim da ovo nije ozbiljna odluka. Ozbiljna odluka bi bila da se sjedne s gospodinom Plenkovićem i ako se ulazi u neku vrstu podrške, onda se traži da se programi HSS-a realiziraju, a mi stvarno imamo dobre programe. Ako Beljak misli da će ga ovo sačuvati od nadzora državnih tijela i od analize stranačkih tijela, onda se on vara - rekla je Petir i dodala da nema šanse da odustane od zahtjeva za smjenom predsjednika:

- Mi ovo ne radimo zbog koalicije, već zato što Beljak sustavno uništava HSS, jer nam je zatajio svoju mračnu prošlost, jer nas je osramotio, jer je koristio neprimjereni rječnik i retoriku tijekom kampanje i zbog toga što smo dovedeni na rub srama i propasti. On zbog toga mora otići.

Beljak: Ona je željna fotelje, u tome je stvar!

Krešo Beljak je gostovao u emisiji RTL Direkt u kojoj je pokušao obrazložiti odluku Predsjedništva HSS-a da petorica njihovih zastupnika daju potpise Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade.

- Ovo nije nikakav obrat, mi smo i dalje u Narodnoj koaliciji. Mislim da je normalno da pobjedničkoj stranci damo 100 dana podrške i mira, da se stabilizira situacija u državi. Kažem, radi se o samo 100 dana, a nakon toga ćemo biti opozicija kakva na europskoj sceni još nije viđena - rekao je Beljak priznajući da je ovakav potez pomalo neuobičajen.

- Ali mi ništa ne tražimo za sebe, nismo foteljaši.

Na reakcije iz Narodne koalicije Beljak se ne osvrće, kaže da oni 'nisu pokazivali ambicije za pregovore oko sastavljanje Vlade', a s Plenkovićem nije razgovarao. Kaže da zaokret udesno nije napravio zbog pritisaka iz stranke.

- Nitko nije htio razgovor s HDZ-om. Da smo htjeli, tražili bi fotelje.

Nakon toga na red je došla Beljakova 'omiljena' tema - Marijana Petir.

- Ona traži fotelje, upravo o tome se radi. Da je dala neki doprinos, a ne nas opstruirala, rezultat na izborima bio bi još bolji. Kaže da smo izgubili izbore, a mi smo s jednog zastupnika došli na pet. Kakav je to poraz?! Upravo zbog toga ćemo ostati lojalni Narodnoj koaliciji.

Prokomentirao je optužbe da je zatajio svoju prošlost.

- Neće mi to nabijati na nos, jer ako je to najveći problem u opljačkanoj državi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:21