VIDO BOGDANOVIĆ

‘Beljaku ovo nije trebalo‘: Potpredsjednik HSS-a o odluci šefa da ostane na čelu ‘seljaka‘

Dugogodišnji HSS-ovac s juga odlučan je u tome da neće sudjelovati na navrat-nanos sazvanim izborima
 Niksa Duper/Cropix

U istome mjesecu u kojemu je do nogu potučen na parlamentarnim izborima u koaliciji sa SDP-om, Krešo Beljak je po svaku cijenu odlučio održati Skupštinu stranke i ostati na čelu HSS-a. Sazvao ju je za 30. srpnja, a glasat će se na način da će svaki od 1400 delegata biti nazvan telefonski i reći koga podržava.

Uz nemali broj stranačkih oponenata, to mu ne odobravaju ni neki od bliskih istaknutijih članova aktualnog stranačkog vrha. Jedan od njih je i Vido Bogdanović, potpredsjednik HSS-a za Dalmaciju i bivši dubrovački gradonačelnik, kojeg je u Predsjedništvo početkom prošle godine predložio upravo Beljak, piše Slobodna Dalmacija.

Dugogodišnji HSS-ovac s juga odlučan je u tome da neće sudjelovati na navrat-nanos sazvanim izborima i drži da ih treba odgoditi za jesen.

Razumni rokovi

– Skupština bi trebala biti sazvana u skladu sa statutom, u razumnim rokovima, a ne ovako; sazvana na način da operativno ne može biti uredno ni pripremljena, ni provedena.

Osim toga, nije u skladu s važećim statutarnim odredbama. Naknadnom provjerom činjenica oko te famozne 56. sjednice Predsjedništva, održane 8. srpnja, na kojoj je sazvana Skupština, utvrdili smo da ona nije imala kvorum i da je ona zapravo nepostojeća.

Jedan član Predsjedništva, zbog nespojivosti dužnosti, nije mogao biti njezinim sudionikom. Svakako, nisu imali kvorum za donositi pravovaljane odluke. Imali su sedam od 14 ruku, a oni su utvrdili da ih ima osam. U tome je stvar – kazao je Bogdanović.

I za njega su izborni rezultati HSS-a i dva osvojena mandata, koliko se god Beljak trudio dokazati da je izgubljeno tek jedno mjesto u Saboru, ništa drugo nego neuspjeh.

– Ako pogledate onaj četvrtak i petak prije izborne šutnje i ako preslušate sve izjave i najave, ako kažete da ćete pobijediti u Ligi prvaka, a nakon toga ne pobijediti ni u Županijskoj ligi, onda je to sigurno neispunjavanje obećanog. To je neuspjeh – drži bivši dubrovački gradonačelnik.

Ipak je decidiran da šef HSS-a nije, poput šefa SDP-a Davora Bernardića, već jutro poslije izbora trebao podnijeti ostavku.

– Pazite, na brodu koji ima probleme u plovidbi, ne može kapetan reći sada se to više njega ne tiče, 'j... se kako znate'.

Odgovorna osoba, ako se odluči na tranziciju i promjenu, mora tu promjenu ljudski i statutarno uredno pripremiti i onda u tom razdoblju odlučiti hoće li sudjelovati u natjecanju.

Bogdanović nam je rekao da je imao otvoreni razgovor s Beljakom, ali detalje nije želio iznositi. Na pitanje bi li na njegovu mjestu i dalje toliko inzistirao na vođenju stranke, odgovorio je:

– Rekao sam vam što je trebao učiniti. Trebao je smiriti stvari, odmoriti se, poći sedam dana kupati se s djecom i ženom, reći da ćemo negdje najesen, u rujnu ili listopadu, imati Skupštinu.

Ako i poludi korona, mogli bismo dobro pripremiti telefonsku sjednicu. Nama je trebao poručiti da razmislimo, pa se možemo naći u Dalmaciji ili Zagrebu, ne mora to nužno biti Zagreb; onda reći svatko svakome što misli, a ne se dopisivati preko Facebooka.

Ovakve ključne odluke ne mogu se donositi preglasavanjem. One se moraju pregovarati i dogovarati toliko da bi se na kraju postigao mogući konsenzus. To onda ima budućnost. Tko će voditi stranku, Pero ili Mate, manje je važno.

Bogdanovićev je moto da će, pojavi li se takav, podržati boljeg kandidata ili u suprotnom njegov glas ide Beljaku.

– Siguran sam da postoji bolji kandidat, samo šuti. Zato mu dajmo vremena, dva-tri mjeseca, da istupi i predstavi svoja razmišljanja, eventualno ih odradi u suradnji s drugima. Jedan čovjek ne može voditi stranku. Stranka je kapilarna organizacija – ističe za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:44