RASPRAVA ZASTUPNICA

Benčić: ‘HDZ, Most i Domovinski pokret žele zabranu pobačaja‘; Selak Raspudić: ‘Nasmijavate me‘

Marija Selak Raspudić poručila je Sandri Benčić da je čitava javnost prepoznala da su zlouporabili slučaj Mirele Čavajde

Sandra Benčić i Marija Selak Raspudić u Dnevniku HTV-a

 Htv

Nakon što prijedlog zakona o pobačaju Socijaldemokratske partije (SDP) u petak na glasanju u Saboru nije dobio potrebnu većinu, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić i nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić sučelile su se u "Dnevniku" Hrvatske televizije.

Benčić je optužila desne stranke da su za zabranu pobačaja, a Selak Raspudić rekla da je prijedlog nestručan i nekompetentan.

Benčić je rekla da su se HDZ, Most i Domovinski pokret napokon vrlo jasno očitovali da su za zabranu pobačaja, odnosno da ne priznaju ženino pravo na izbor na način na koji je to priznao Ustavni sud 2017. godine i zakon koji je na snazi.

Benčić je između ostalog rekla da prijedlog stavlja naglasak na važnost edukacije i dostupnost kontracepcije, te da pobačaj regulira ne samo kao siguran i dostupan, nego i besplatan.

- Rasprava koja se održala u četvrtak bila je izuzetno važna jer je pokazala da cijela desnica, zajedno s HDZ-om, ima potpuno suprotan stav od onog koji ima 80 posto građana Hrvatske. Osamdeset posto građana Hrvatske smatra da žena ima pravo na izbor - rekla je Benčić u "Dnevniku".

Selak Raspudić je rekla da je izlaganje Benčić nasmijava.

- Oni bi da se stvar maksimalno politizira na način da se govori o svemu osim o njihovu prijedlogu zakona jer je taj prijedlog toliko kriminalno napisan da ne ispada samo smiješan, nego čak i poništava borbu za ženska prava jer je restriktivniji od prethodnog zakona - rekla je Selak Raspudić.

Između ostalog, rekla je da zakon navodi da produljuje rok za obavljanje pobačaja, a da taj rok zapravo ostaje isti. Predlagače je kritizirala rekavši da ne znaju kako regulirati medikamentozni pobačaj, navode prastare smjernice te da nisu uopće regulirali pitanje koje, kako je rekla, najviše muči struku - kako riješiti problem kasnih pobačaja.

Benčić je rekla da problem pobačaja u visokom stupnju trudnoće adresira i sadašnji zakon te da isti takav zakon ima Slovenija i radi po njemu. Selak Raspudić je rekla da to što Slovenija nešto radi nije argument sam po sebi.

Selak Raspudić također je istaknula da je više puta u javnosti rekla da nije za zakonsku zabranu pobačaja, premda potpuno drugačije gleda ovaj problem od nje.

- Cilj toga je samo učiniti od druge strane radikale i neprijatelje, onemogućiti dijalog o ovako važnoj temi i prikriti vlastiti zakonodavni šlamperaj, koji će, što je najgore od svega, dovesti do regresije ženskih prava - rekla je Selak Raspudić, poručivši Benčić da je čitava javnost prepoznala da su zlouporabili slučaj Mirele Čavajde.

- Čitava javnost je izašla jučer i podržala ono što smo i mi podržavali tjednima u borbi za prava gospođe Čavajde i svih drugih u ovoj Hrvatskoj - uzvratila je Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 01:15