POLITIČKI TERET

Benčić: Ministrica kulture snosit će odgovornost za novog ravnatelja HRT-a, Roberta Šveba

Oglasio se i Nino Raspudić koji ga je nazvao "političkim teretom sljedećih pet godina".
Sandra Benčić
 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnica Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) poručila je u utorak da će odgovornost za imenovanje Roberta Šveba glavnim ravnateljem HRT-a snositi ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čiju će ostavku, rekla je, oporba tražiti kada se realizira Švebov sukob interesa.

- Zašto se vladajući svjesno stavljaju u poziciju u kojoj će oporba za nekoliko mjeseci, kada se Švebov sukob interesa realizira, tražiti ostavku ministrice kulture jer mi znamo da on nije kandidat ni cijelog HDZ-a, nego kandidat ministrice kulture - upitala je Benčić u saborskoj raspravi.

- Od danas ministrica kulture preuzima odgovornost za sve što će se događati i mi ćemo ju na tu odgovornost brzo pozvati - istaknula je.

- Izaberite ga i nosite taj politički teret sljedećih pet godina - poslao je poruku vladajućima i Nino Raspudić (Klub Mosta).

Matko Kuzmanić (Klub socijaldemokrata) kazao je kako bi, da je na mjestu premijera Andreja Plenkovića, poništio natječaj i raspisao novi te smijenio ministricu kulture.

U raspravi je i ostatak oporbe propitivao zašto se "gura čovjek" koji je u evidentnom sukobu interesa te je li moguće da nema boljeg kandidata od Šveba, nazvavši farsom cijeli postupak izbora glavnog ravnatelja HRT-a.

- Jasno što HDZ želi postići izborom Šveba, da bude malo oprezniji s torbama, ali i nastavi s dosadašnjom praksom po kojoj se stvarno stanje i korupcijska priroda vlasti ne prikazuje ili prikazuje u noćnim terminima - kazala je Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a).

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) rekao je da neće govoriti o cenzuri jer HRT kao javni servis propada i to ne zato jer nema financije, već zato jer novcem, neovisno o politici, ne proizvodi program, ni filmski, niti znanstveni, niti dokumentarni. Ustvrdio je da je za njega ključno pitanje kako taj trend preokrenuti, "da se novac ne isisava i da televizija ne propada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:11