SLUČAJ ČAVAJDA

Benčić: ‘Plenković i Beroš jasno su rekli da ne namjeravaju poštovati odluku Ustavnog suda‘

Sandra Benčić je zatražila da Ustavni sud iskoristi mogućnosti koje su mu na raspolaganju

Sandra Benčić i Ivana Kekin

 Damjan Tadić/Cropix

Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka (ZKB) ustvrdio je u utorak, u vezi slučaja Mirele Čavajde, da premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš nemaju namjeru poštovati odluku Ustavnog suda iz 2017. o reguliranju prekida trudnoće i pozvao Ustavni sud da reagira.

Sandra Benčić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru upozorila da Beroš i ključni ljudi u zdravstvenom sustavu, kao i Plenković, eksplicitno odbijaju provoditi važeći zakon kojim se regulira pristup prekidu trudnoće.

HDZ na protuustavan način mijenja zakon o prekidu trudnoće

Plenković i Beroš rekli su da Vlada ne namjerava implementirati odluku Ustavnog suda iz 2017. godine, koja je naložila Saboru da dopuni zakon kojim se regulira pitanje prekida trudnoće. "Jasno i glasno su rekli da HDZ nema namjeru poštovati odluku Ustavnog suda", kaže Benčić.

Beroš je uveo pojmove koji u zakonu ne postoje kada je uveo kriterij za ustanovljavanje medicinskih indikacija u slučaju Čavajda tj. kada je rekao da kriterij mora biti nespojivost s životom, dodala je.

HDZ ne želi legalnim, Ustavom propisanim putem izmijeniti zakon kojim se regulira prekid trudnoće u Saboru nego to radi na protuustavan način - kroz različita povjerenstva kojima se žene nakon desetog tjedna trudnoće obraćaju da bi se ustanovila medicinska indikacija za prekid trudnoće.

Benčić je zatražila da Ustavni sud iskoristi mogućnosti koje su mu na raspolaganju - on može kroz priopćenje reći na koji način tumači pojedine odredbe Ustava, a može i samostalno pokrenuti postupak procjene ustavnosti zakona.

Uz to, Ustavni sud može sastaviti izvještaj Saboru u kojem će apostrofirati da Sabor i Vlada krše odluku Ustavnog suda iz 2017. te napisati koje su posljedice toga.

"Šutnja Ustavnog suda u ovom slučaju amenovala bi trenutačno poražavajuće stanje", poručila je.

Benčić smatra da će Čavajda na kraju svoju slobodu, koju joj garantira zakon, morati ostvariti u drugoj državi, gdje se za razliku od Hrvatske zakoni provode.

Ivana Kekin rekla je da su u slučaju Čavajde zakon prekršile sve ustanove kojima se ona obratila za pomoć, a na kršenje zakona pozivaju i tri najmoćnije osobe u zdravstvu - ministar Beroš, ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Slavko Orešković.

"Tri najmoćnija čovjeka u hrvatskom zdravstvu ovih su dana izvršila izravan udar na ljudska ženska reproduktivna prava i pozvala na kršenje zakona svih liječnika u toj struci", ustvrdila je.

Urša Raukar podsjetila je kako to nije prvi slučaj u našoj zemlji jer, po informacijama iz Slovenije, tamo svake godine odlazi desetak žena sa sličnim problemima jer im je u Hrvatskoj onemogućeno zakonsko pravo na prekid trudnoće kada su u pitanju medicinski razlozi.

Plenković treba reagirati na Orbanovu izjavu da je Mađarskoj oduzeto more

Benčić je komentirala i izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi i Mađarska imala luku da joj nije oduzeto more.

"Orban je imao niz izjava koje su za Hrvatsku uvredljive i u određenom kontekstu ugrožavajuće, zato nikad nismo razumjeli Plenkovića, ne samo zbog bliskog odnosa s mađarskom Vladom, nego i zbog činjenice da je čitav naš energetski sektor vezan uz energetsku politiku mađarske Vlade, što se događa od spajanja Ina-Mol i nastavljeno je u mnogim drugim aspektima energetske politike", kazala je.

Poručila je kako očekuje da će na takve izjave reagirati Plenković i druge institucije zadužene za vanjsku politiku, a nada se kako će oni uvidjeti da Orbanom režim ne možemo smatrati vrlo bliskim i prijateljskim Hrvatskoj, pogotovo jer se "diči onim što u stručnim krugovima zovu iliberalnom demokracijom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:57