PORUKA IZ VARAŽDINA

Benčić: Zašto Plenković ne govori na čemu se zapravo temelji gospodarski rast?

Pala je industrijska proizvodnja, pao nam je izvoz, pala nam je poljoprivredna proizvodnja, kaže Benčić

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Sandra Benčić, kandidatkinja za dužnost premijerke stranke Možemo, na druženju s građanima u Varaždinu, poručila je u četvrtak da Plenković ili zaboravlja ili namjerno ne govori na čemu se temelji gospodarski rast Hrvatske.

„Pala je industrijska proizvodnja, pao nam je izvoz, pala nam je poljoprivredna proizvodnja, a jedino što je raslo po značajnim stopama su prihodi financijske industrije, odnosno banaka. Rast profita banaka u 2023. bio je na stopi od 90 posto”, istaknula je Benčić.

Tome stranka Možemo misli doskočiti smanjivanjem ovisnost o turizmu i iskorištavanjem mogućnosti zelene tranzicije.

„Želimo ulagati puno više kapaciteta i financija u strateške industrijske grane dizanjem proizvodnje i dodane vrijednosti proizvoda, kao i povećanjem izvoza. U našem fokusu su tehnološke tvrtke, metalski sektor i cjelokupna prehrambena industrija”, rekla je Benčić.

Pritom ja najavila da će se na cijelu Hrvatsku preslikati pilot-projekt koji je uspješno proveden u Zagrebu, a riječ je o zelenoj javnoj nabavi za cjelokupni javni sektor. Plan je da svi dječji vrtići, škole, bolnice, državna uprava i lokalna samouprava, kada nabavljaju hranu, to rade od lokalnih proizvođača.

„Prema direktivama Europske unije i zakonima Republike Hrvatske, to se može ostvariti kada se uvede kriterij transporta. Kada to postignemo, otvaramo ogromno tržište za naše lokalne poljoprivredne proizvođače, gdje njima uvoznici više nisu konkurencija”, rekla je Benčić te dodala da će se na taj način u hrvatsku poljoprivredu godišnje vratiti više novaca nego što je iznos svih isplaćenih poticaja.

Na druženju u Varaždinu bio je i Luka Korlaet, nositelj liste stranke Možemo za 3. izbornu jedinicu, koji je kao tri osnovne značajke njihova zalaganja istaknuo poboljšanje prometa i prijevoza, podizanje društvenih standarda i infrastrukture te jačanje lokalne ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:08