VELIKA OČEKIVANJA

Benčić: ‘Zbog jednog poteza Plenkovićeve vlade, mi ništa ne možemo napraviti. Drže u šaci cijelu državu‘

‘Imali smo predizbore koji su bili elektronički i svi članovi sudjeluju i jako smo ponosni na to da smo prva stranka u Hrvatskoj koja provodi predizbore‘

Sandra Benčić

 Ranko Šuvar/Cropix

Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, gostovala je u N1 studiju gdje je komentirala predstojeće parlamentarne izbore.

Benčić se osvrnula na izjavi Tomislava Tomaševića da očekuje barem 10 mandata.

- Ne volim prognozirati takve stvari. Želimo našim brojem mandata doprinijeti tome da se formira buduća vlada na lijevo centru i za sada stvari izgledaju dobro, rekao je.

- Cijela politička scena je bila iznenađena potezom Zorana Milanovića i to je bio namjeravani efekt koji je polučio određene rezultate u smislu mobilizacije birača, no mi imamo rast rejtinga tri mjeseca za redom i nama se ništa ne mijenja u smislu načina kako izlazimo na izbore. To smo komunicirali od šestog mjeseca, završili smo pregovore sa SDP-om i ne idemo u točkastu koaliciju i za nas dolazi u obzir postizborna suradnje od centra na lijevi, dodala je.

Kaže da ulazak Milanovića u igru nije utjecao na njihovu odluku, kao ni na pregovore sa SDP-om.

- Rekli smo koji su razlozi zašto se nismo dogovorili i on nije vezan za Milanovića. Postoje dva jasna momenta, mi smo u pregovore ušli s četiri mandata i napravili smo istraživanje i smatrali smo da je uredu s time i izlazimo, da dobijemo minimalno mandata koliko imamo i sami, no SDP nije mogao pristati na to i ja sama rekla – uredu. Okolnosti koje imamo idu u prilog tome da idemo u dva bloka, a to je ulazak Milanovića u igru i preslagivanja na ljevici, navela je Benčić.

Otkrila je da imaju 140 ljudi za liste i da će biti predstavljeni ovog tjedna.

- Imali smo predizbore koji su bili elektronički i svi članovi sudjeluju i jako smo ponosni na to da smo prva stranka u Hrvatskoj koja provodi predizbore. Svaki član i članica se mogla kandidirati, ali kandidirati su se mogli i oni koji nisu članovi, ali sudjeluju u našem radu, a članstvo daje glasove za one za koje smatraju da trebaju doći na te liste. Primjenjuje se i kriterij ZIP-a, u smislu rodne ravnopravnosti, rekla je.

Vjeruje da će od svih stranaka imati najviše nositeljica listi.

“Može se kada se ne krade”

Kazala je da moment s Milanovićem nije nešto na što će graditi kampanju.

- Gradit ćemo ju na tome da građani prepoznaju da provodimo promjene i da obećano provodimo, da smo otporni na pritiske klijentističkih mreža, da upravljamo Zagrebom s nula afera i da smo pokazali da se to može, i da kada se ne krade može se, kao u Zagrebu, imati najveći investicijski ciklus, kao ove godine, dodala je.

Smatra da će upravljanje Zagrebom biti njihovo prednost.

- Postoje problemi, ali mi se time bavimo. Uzmite Jakuševec, mi smo prva stranka koja je imala hrabrosti odrediti lokaciju Centra za gospodarenje otpadom i pregovarati s ministarstvom i reći im da nas ne opstruiraju. Radi se na projektnoj dokumentaciji i nadamo se da će sljedeće godine dobiti dozvole i da će se krenuti s izgradnjom, izjavila je i dodala je da će gospodarenje otpadom biti strateški projekt ako dođu na vlast.

Napomenula je da kreću i s gradnjom stanova za socijalni najam, ali i da izdaju gradske stanove za socijalni najam.

- Mi bismo svi voljeli da to ide brže, ali dok se ne promijeni vlast i način na koji su određene procedure, jer su svi od mandata Andreja Plenkovića centralizirani i prebačeni na ministarstva, nema ništa. Sada bez dozvole nekog ministarstva vi na lokalnoj razini ne možete ništa napraviti, oni su to namjerno napravili da bi držali u šaci cjelokupnu državu. To moramo mijenjati”, rekla je Benčić.

Smatra da se Ustavni sud ne tumači ekstenzivno zabranu političkog govora.

- Jasno je da ne smije biti u kampanji, meni je to jasno da će to bili odluka da ne može biti kandidat i u kampanji, ali to se ne smije protezati na sav politički govor. Jedno je ne biti na listi, ali drugo je da on ne može govoriti da će u budućnosti biti premijer. Ja bih na njegovom mjestu dala ostavku, to sam rekla odmah, istaknula je.

Na kraju je pozvala Plenkovića na sučeljavanje.

- Jedva čekam da imamo sučeljavanja o bitnim pitanima, a ne o nekakvim spinovima, nego o programu, posebno o ekonomskom programu o kojem on nikada ništa suvislo nije rekao, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:18