RASPRAVA U SABORU

Benčić želi zabraniti plastične boce u Saboru, HDZ-ov Borić joj odgovorio: ‘Vi se možete nazvati Lijevo-plastični blok‘

Borić je ustvrdio da se "zelena politika Zeleno-lijevog bloka svela na plave plastične vrećice"

Sandra Benčić (sredina)

 Damjan Tadic/Cropix

Poziv zastupnice Sandre Benčić (ZLB) kolegama da iniciraju ukidanje korištenja plastičnih bočica u Hrvatskom saboru, nije u četvrtak osobito odjeknuo među zastupnicima, na njega se referirao samo HDZ-ov Josip Borić.

Ovi iz ZLB nude nam priču "skinimo" bočice i doprinesimo smanjenju otpada, a u Zagrebu, gdje su na vlasti, imamo otvoreno odlagalište otpada Jakuševac, konstatirao je Borić u raspravi o Izvješću o stanju okoliša od 2017. do 2020.

Borić: Lijevo-plastični blok

Ustvrdio je i kako se Zeleno-lijevi blok, s obzirom na to što nude u Zagrebu, može nazvati "Lijevo-plastični blok“, jer se, kaže, njihova zelena politika svela na plave plastične vrećice.

Naglasio je i kako u Zagrebu još nema centra za gospodarenje otpadom, te procijenio da ga neće biti sve do 2028., što, kaže, znači da će i Jakuševac do tada biti otvoren.

Benčić je pak pozvala sve kolege da zajednički zatraže od saborskog Predsjedništva da ukine plastične bočice u Saboru i da se time pokaže da je moguće smanjiti nastanak otpada.

Kada mi to napravimo, moći ćemo to tražiti i od drugih, rekla je zastupnica koja je hvalila spomenuto Izvješće.

Ipak, HDZ i ZLB suglasili su se oko jedne stvari, a to je da Jabučka kotlina, pojas u Jadranskom moru, može biti odličan primjer kako poboljšati riblji fond.

Na pozivan učinak zabrane izlova ribe u toj Kotlini, ukazao je Jure Brkan (HDZ), ali i Benčić koja drži da se taj primjer mora "preliti“ na Italiju i Albaniju kako bi se na isti način od izlova zaštitili veliki dijelovi Jadrana i osigurala ribe za sve.

Raspravljajući o stanju u okolišu, brojni su zastupnici izrazili zadovoljstvo zbog smanjenja onečišćenja zraka, ali i poručili kako nema mjesta zadovoljstvu kad je riječ o gospodarenju otpadom.

Posebna je odgovornost na velikim gradovima, kazao je Darko Klasić (HSLS).

Ružica Vukovac (PH) ne dijeli razmišljanja kolega, upozorava na lošu kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu, ali i u Zagrebu.

Oporba: Neispunjene zadaće

Dio zastupnika naglašava opasnost od kamenoloma.

Kod Lepoglave je odvaljeno pola brda, što je utjecalo na mikroklimu, pa neke kulture više ne uspijevaju, kaže Željko Pavić (Socijaldemokrati). Upozorava i da nisu rijetki slučajevi da korisnici napuste kamenolom, bez da ga saniraju, pa oni postaju ilegalna odlagališta otpada.

Oko potencijalnog parka prirode Ivančica, tri su aktivna kamenoloma, ne smije se dozvoliti interesnim skupinama da netko uništava netaknutu prirodu, poručuje Marin Miletić (Most).

Miro Bulj (Most) pita se pak kako je moguće da u Parku prirode Dinara završe dva eksploatacijska polja? Tko je dao suglasnost za to, što bih ja trebao biti (seljački vođa) Matija Gubec ili (hajduk) Andrijica Šimić, upitao se Bulj?

Oporba upozorava na neispunjene zadaće.

Hrvatska nije poštovala ni jedan rok iz europskih otpadnih direktiva, pa ćemo morati plaćati penale, kaže Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

Sustav praćenja morskog okoliša za Jadransko more još se ne provodi u punom opsegu, ističe Mirela Ahmetović i navodi da je Europska komisija još 2014. naložila izradu prostornih planova morskog područja direktivom koju Hrvatska nije ispoštovala.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) hvali napore koje de država uložila u otklanjanje ilegalnih odlagališta otpada u blizini romskih naselja. Samo u Pribislavcu osigurala je tri milijuna kuna za to, rekao je zastupnik, upozoravajući kako lokalne jedinice nisu htjele sufinancirati takve projekte, dok država nije osigurala stopostotno financiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00