SVETI OTAC U ZAGREBU

Benedikt XVI. želi da njegov posjet Hrvatskoj bude nacionalni susret katoličkih obitelji

Papa će na euharistijskom slavlju na Hipodromu na dar dobiti repliku Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji
Zagreb, 010611.Dolac.Prodajom suvenira i trgovci se pripremaju za dolazak svetog oca Pape Benedikta XVI.Na fotografiji: Magneti, bedzevi, privjesci sa likom Pape po cijeni od 10 do 20 kuna.Vatikanska zastavica 15 kn.Foto; Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Bogati predprogram uoči mise sa Papom na Hipodromu, koja će se održati u nedjelju 5. lipnja, započet će već u ranim jutarnjim satima i trajat će do sat vremena prije početka euharistijskog slavlja koje je predviđeno u 10 sati, čulo se danas na tiskovnoj konferenciji Odbora za obiteljske sadržaje apostolskog pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Kako je pojasnio predsjednik Odbora, krčki biskup i predsjednika Vijeća za obitelj Hrvatske biskupske konferencije Valter Župan, euharistijsko slavlje na Hipodromu bit će ujedno i nacionalni susret katoličkih obitelji rađen po uzoru na okupljanja koja su se radila svojedobno u Španjolskoj i Italiji, a papa Benedikt XVI. je nakon prihvaćanja poziva za dolazak u Hrvatsku izrazio želju da njegov pohod bude vezan upravo uz taj susret.

Predprogram pod imenom "Obitelj - zajedno u Kristu", kojeg je osmislio Odbor sastavljen od 2 svećenika i 14 laika, započinje na Hipodromu u 3 sata ujutro i u njemu će aktivno sudjelovati čitav niz obitelji iz svih hrvatskih biskupija i nadbiskupija, rekla je članica Odbora Verica Kraš Villa. Oni koji odluče probdijeti noć prije mise sa Papom moći će sudjelovati u molitvenom sadržaju čiji će temelj biti Služba svijetla u prvom dijelu programa i u kojoj će osim svećenika sudjelovati i šest obitelji iz župa posvećenih Svetoj obitelji.

Tekst za Službu svijetla, koja započinje u 3 sata, napisao je pavlinski redovnik o. Marko Glogović iz Karlovca, i bit će vezan uz sedam faza ljudskoga života - začeće, prenatalno razdoblje, rođenje, djetinjstvo, mladost, zrela dob i starost. Služba će započeti paljenjem za ovu prigodu posebno izrađene Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji, a nakon čitanja meditacije o svakoj od faza života obitelj će zapaliti svoju svijeću na velikoj svijeći i potom svijetlo prenijeti u okupljene vjernike. Sedmu svijeću zapalit će svećenik. Slijedeći dio predprograma ispunit će molitva krunice tijekom koje će se izmijeniti tri otajstva - radosno, slavno i otajstvo svijetla.

U svim molitvama sudjelovat će članovi obitelji iz svih dijelova Hrvatske, a za glazbeni dio bdijenja zaduženi su VIS Emanuel iz Velike Gorice i mješoviti obilteljski zbor. U jednome dijelu predprograma moći će se čuti i svjedočanstva 5 hrvatskih obitelji. U 7 sati ujutro započet će umjetnički najatraktivniji dio predprograma - poetsko-glazbeni recital "Adame, gdje si", kojeg je napisao i režirao poznati kazališni redatelj Rene Medvešek, a za kojeg su glazbu radili legenda hrvatske glazbene duhovne scene Čedo Antolić i njegov sin Matija.

Recital izvode 4 recitatora-glumca, zbor mladih župe Kraljice sv. Krunice iz Zagreba, te dječji zbor iz župe Sv. Obitelji u Zagrebu. Zadnji sat predprograma, koji će završiti u 9 sati, obilježit će meditacije i molitve koje će predvoditi biskup krčki Valter Župan. Glavni koordinator Odbora za obiteljske sadržaje apostolskog pohoda Benedikta XVI. Petar Krešimir Hodžić predstavio je danas dar koji će papi biti uručen na kraju euharistijskog slavlja na Hipodromu.

To je replika Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji koja će biti posebno izrađena za papin pohod i nacionalni susret katoličkih obitelji. Zavjetna svijeća, pojasnio je Hodžić, obnavlja zavjet dan u Ninu 1979. kada su se katoličke obitelji u sklopu proslave "Branimirove godine" zavjetovali na vjernost Katoličkoj crkvi. Original i replika izrađeni su od prirodnog pčelinjeg voska kojeg je darovao Krešimir Repić iz Koprovnice, a na njima se nalazi odljev Hrvatskog zavjetnog križa iz 1979. i logo Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:33