NESTALI SPLIĆANIN

Beogradski kapetan: ‘Srpski ministar policije dao je posebne naredbe za ovaj slučaj‘

Slučaj Mateja Periša komentirali su kapetan Vladica Zdravković i Renato Grbić, Beograđanin koji je od utapanja spasio 30 ljudi

Vladica Zdravković

 Jelena Bokun/N1

Potraga za Splićaninom Matejem Perišem traje već četiri dana. Beogradska policija pretražila je svaki dio Beton hale, u sklopu koje se nalazi klub "Gotik", gdje je mladić posljednji put i viđen, kad su ga kamere snimile kako ide prema ogradi šetališta.

Prema neslužbenim informacijama, Matej je u jednom trenutku ustao od stola u klubu "Gotik" i zaputio se prema zahodu. Kako je bila velika gužva, izašao je van, kad su ga nadzorne kamere posljednji put snimile kako se stepenicama spušta prema vodi.

Blic.rs o slučaju nestalog Mateja razgovarao je s Renatom Grbićem, ugostiteljem i čovjekom koji je od utapanja spasio 30 ljudi.

- Neke kamere pokazuju kako je sišao dolje. Sad, sve ovisi o tome je li pio, što kažu prijatelji, ja ne znam... Primjerice, brat i ja smo u čamcu, ribarimo, voda je velika, nadošli su oko 1,5 metara i Sava i Dunav. Ako je upao u vodu, ne znam kako je bio obučen, je bilo lijepo vrijeme, nije bilo hladno, to su sve neki faktori koji su ga mogli 'presjeći', mislim na hladnu vodu. Tako dolazi do hipotermije - kaže Grbić.

Činjenica da je Periš bio dobar plivač, sportaš koji je vodio zdrav život, prema njegovim rečima, nažalost nije od presudne važnosti u borbi za život tijekom zimskih mjeseci.

- Ma koliko dobar plivač bio, da si sportaš, kad te 'vrućeg' presječe hladna voda od tri stupnja, automatski može doći do temperaturnog šoka, da srce ode u 'out'. Ako je upao u vodu, kej je ogroman, pristaju veliki brodovi, on tu nije imao gdje izaći - objašanjava.

Na niskim temperaturama, prema Renatovim riječima, tijela puno sporije isplivavaju iz rijeka.

- Sava je sad baš jaka i brzo teče, ako je upao u vodu, ona ga je već odnijela dolje, tamo negdje ka sredini. Nije imao šanse isplivati, preplivati. Ako je dobar plivač, mogao je ići uz obalu, pa se uhvatiti za neki čamac, ne znam.... Zasad su sve to nagađanja. Sad je hladna voda, ako je došlo do utapanja, tijelo neće isplivati za mjesec dana.

Kad su prije nekoliko godina skočile dvije djevojke iz Vranja, ja sam se igrom slučaja našao na svadbi djevojke koju sam spasio kad je imala 18 godina. Baš na taj dan, skočile su te djevojke u Dunav, tad su me zvali novinari da mi to jave. Jedna se uhvatila za baržu, druga se utopila. Sutradan se pojavio njezin otac, da je tražimo. Rekao sam mu 'nema ništa od toga, vjerujte mi, za mjesec, mjesec i pol dana će se pojaviti'. Isplivala je nakon mjesec i nešto dana. Ako se nesretni mladić utopio, nažalost, na ovu hladnu vodu, tijelo neće isplivati brzo. Ljeti se to desi za nekoliko dana, pukne žuč i tijelo ispliva. Zimi je to sporije, bude to i po mjesec, mjesec i pol, dva - kaže za Blic Renato Grbić.

S njim se donekle slaže i Vladica Zdravković, kapetan riječne plovidbe Beograd koji kaže kako su dvije riječne patrole na vodi, potraga traje 24 sata dnevno, ministar policije se informira te je dao posebne zadatke da se dijete pronađe.

- Trenutna temperatura vode je između 4 i 5 stupnja, a brzina rijeke 10 kilometara na sat, pa kad se činjenice uzmu u obzir, a ukoliko je Matej pao u vodu, tijelo nije potonulo, već pluta glavom okrenutom na dolje u polukosom položaju - kaže kapetan za Blic.rs.

Dodaje i kako je, ako je Matej zbilja upao u rijeku, što je pretpostavka, očekivano da je već u Dunavu i da će tijelo isplivati za 4 ili 5 dana zbog fragmentacije unutrašnjih organa.

- Svako dijete nam je bitno i stvarno nam je žao što se ovo dogodilo. Za Beograd je ovo jedan jako tužan trenutak - saznati da je jedno dijete stradalo, odnosno da se vodi kao nestalo, ne smijemo tvrditi da se utopio ili da je otet - izjavio je Zdravković.

Osvrnuvši se na pretpostavku da je Matej upao u rijeku obavljajući fiziološke potrebe, istaknuo je i kako je ograda pored rijeke obojana u bijelo upravo kako bi bi bila vidljiva i noću, a da će tek biti dodatno osigurana od strane Grada Beograda.

- Suosjećam s roditeljima, pošaljete dijete da se zabavi i opusti, a dogodi se ovo... Ako je pretpostavka da je došlo do pada u rijeku, moguće je da je udario glavom, dolje je greda, s tugom ovo komentiram i teško mi je - rekao je kapetan za N1.

Fotografija preuzeta s portala N1 televizije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:21